IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fisker сключи договор с Foxconn за общ проект в областта на електромобилите

Производството е планирано чак за края на 2023 г.

17:24 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Производителят на електромобили Fisker обяви, че ще си сътрудничи с Foxconn по проект за електрическо превозно средство, и прогнозира, че производството ще започне през четвъртото тримесечие на 2023 г., предава Ройтерс.

Цената на акциите на Fisker скочи с близо 18% в резултат на новината.

Като част от сделката с кодово име “Project PEAR” Foxconn ще произвежда превозните средства с прогнозиран годишен обем от над 250 хил. бройки, гласи изявлението.

Това е поредният ход на Foxconn, която е ключов доставчик на Apple, в автомобилната индустрия. По-рано през януари Foxconn сключи подобни сделки с китайския стартъп Byton и с автомобилния гигант Fiat Chrysler.

Подходът на Foxconn представлява голяма заплаха за утвърдени производители на автомобили, защото технологични компании като Apple и други нетрадиционни играчи могат да използват поддоставчика като пряк път към конкуренцията на пазара на превозни средства.

Чрез намаляване на производствените и свързаните капиталови разходи като бариера за влизане на пазара, поддоставчиците могат да дадат възможност на технологичните компании да се съсредоточат върху софтуерните функции и дигиталната свързаност, които ще диктуват автомобилната конкуренция в следващите години.

Очаква се Fisker да започне производството на първото си превозно средство – електрическия SUV Ocean, през четвъртото тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още