IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за дялово инвестиране ще подпомага развитието на изкуствен интелект

Една компания ще се финансира с между 200 хиляди и 1 милион евро, посочи Константин Петров, управляващ партньор в Невек Мениджмънт

11:51 | 07.01.19 г.
Фонд за дялово инвестиране ще подпомага развитието на изкуствен интелект

Изкуственият интелект, блокчейн и финтех технологиите, както и платформите за споделена икономика, са трите основни направления, на които се е спрял нов фонд за дялово финансиране в България.

Това каза Константин Петров, управляващ партньор в "Невек Мениджмънт", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Конвергенцията между различните технологии, която наблюдаваме през последните години, до голяма степен е свързана именно с изкуствения интелект, посочи той. – Свързаните с изкуствения интелект технологии могат да се разделят на три големи области – машинен интелект, създаващи цифров модел на човешкия мозък, както и генни биотехнологии. Това е една стратегическа тема, а изкуственият интелект ще бъде в основата ѝ поне през следващите години.“

Константин Петров напомни, че блокчейн и финтех технологиите, както и платформите за споделена икономика, също имат в основата си изкуствен интелект.

Те обаче са със съответните по-практично таргетирани насоки на развитие, коментира той и пресметна, че инвестициите на фонда в една компания ще бъдат от 200 хил. евро до 1 млн. евро.

Експертът прогнозира, че основно ще се инвестира в стартъп компании, които вече имат готов продукт за пазара, както и в дружества в ранен етап на развитието си.

“Ключови при избора на компания за фонда са екипът, бизнес моделът, продуктът или услугата, нивото на конкуренция, начинът на навлизане на пазара”, отбеляза Петров и поясни, че общият брой на критериите е повече от 15.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още