IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn замества служители с роботи

Компанията има около 1,2 млн. служители, но колко точно ще бъдат заменени от роботи засега не е ясно

10:05 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро частите на&nbsp;Apple, Dell и HP, които се произвеждат от Foxconn, може да се правят само от роботи. <em>Снимка: Flickr, Лиценз:&nbsp;<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Скоро частите на Apple, Dell и HP, които се произвеждат от Foxconn, може да се правят само от роботи. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons

Сред ръководителите, които си изкарват прехраната в китайския компютърен производител Foxconn, се шири една шега: "След 20 години ще съществуват само две компании - всичко ще се прави във Foxconn и ще се продава в Wal-Mart".

Тези мениджъри може и да се окажат прави, въпреки че стоките може да се произвеждат и продават не от живи хора, а от машини. Китайският компютърен производител Foxconn планира да замести част от служителите си в своите фабрики с 1 млн. роботи, предава държавната агенция Xinhua, цитирана от Zdnet.

Основателят и председател на Надзорния съвет Тери Гоу е информирал служителите си в петък, че с роботите се цели увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за заплати. Foxconn има около 1,2 млн. служители, но колко точно ще бъдат заменени от роботи засега не е ясно.

Foxconn стана известен с мизерните си условия на труд и най-вече със серия самоубийства на свои служители, която през миналата година предизвика и международно разследване на трудовите условия във фабриките на компанията.

От началото на 2010 г. поне 16 работници във фабриката на Foxconn в южната китайска провинция Шънджън се самоубиха. Известни станаха и три други опита за самоубийства. 

След деветото самоубийство през май 2010 г. Foxconn, който е най-големият подизпълнител за производство на електроника в света, реши да повиши заплатите на китайските си работници с около 20%, опаса сградите си с над 3 млн. кв. м жълта мрежа, в която да улавя скачащите, и отвори денонощен център за консултации със 100 обучени за целта служители. Освен това компанията увеличи заплатите на работниците с 30% до 1200 юана (176 щатски долара) на месец и обеща второ увеличение през октомври.

В момента Foxconn е най-големият износител в Китай, а Тери Гоу е най-богатият мъж в Тайван, като според Forbes личното му състояние възлиза на 5,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още