Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Франция и Германия искат ЕС да се конкурира със Силициевата долина

Двете държави настояват блокът да предприеме мерки и да насърчи финансирането на по-иновативни и рискови проекти

Франция и Германия искат ЕС да се конкурира със Силициевата долина

Снимка: Pixabay

Франция и Германия настояват за по-широка инициатива в Европейския съюз (ЕС) за финансиране на иновациите и проучванията в технологичните стартъпи в блока, така че Европа да може да се конкурира активно с Китай и САЩ, предава Ройтерс.

Европа отдавна е на задни позиции в развитието на нови технологии в сравнение със САЩ, които имат силна индустрия за рисков капитал, финансираща стартъпите в Силициевата долина.

По-малкият риск апетит в Европа също е посочван като главна причина за липсата на "Европейски Google", отчасти защото провалът не е възприеман по същия начин както отвъд океана. 

Още по темата

Париж и Берлин призоваха Европейския иновационен фонд да финансира "амбициозни" технологични стартъпи. Това е станало чрез документ, представен на лидерите на ЕС на срещата за Балканите миналата седмица.

"Съвместните усилия са нужни още за бъдещо подобряване на средата за рисков капитал и за създаването на регулации, които да позволят успешни пазарни трансфери на иновации, както и за поставянето на основите и за растежа на пробиващите технологични компании в Европа", допълва документът, разгледан от Ройтерс.

В ЕС Франция и Германия настояват за реформи в различни сектори преди срещата на лидерите на блока през юни и искат Европа да бъде напред в новите дигитални технологии.

Франция вече е обещала да похарчи 1,5 млрд. евро (1,75 млрд. долара) за изкуствен интелект до 2022 г., за да се справи с изтичането на качествени кадри и да настигне доминиращите китайски и американски технологични гиганти.
Берлин и Париж искат техните проекти да се фокусират върху технологични лидери в академия, както и в предприемачите, като се предоставя финансиране на високорискови технологични проекти.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай