IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция използва Давос, за да прокара идеята за дигиталния данък

Бруно льо Мер е оптимист за създаването на глобално споразумение по въпроса

15:38 | 23.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Френският финансов министър Бруно льо Мер е оптимист за постигане на споразумение за глобалния данък върху дигиталните компании въпреки първоначалния провал в опитите за постигане на разбирателство със Съединените щати по този въпрос, предава Ройтерс.

"Насочваме се в правилната посока“, коментира Льо Мер пред информационната агенция по време на Световния икономически форум в Давос, допълвайки, че смята, че Франция е близо до сключването на споразумение със САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха въпроса в телефонен разговор в неделя. И двете страни звучаха положително настроени след това, за разлика от заплахите на САЩ да наложи мита върху износа на шампанско и други луксозни стоки в отговор на френския дигитален данък.

Но Париж и Вашингтон не успяха да се споразумеят в сряда за това как да продължат напред към споразумение, което включва пренаписването на данъчните правила, датиращи отпреди десетилетие. И все пак двете страни се разбраха да загърбят враждата си, докато работят по глобалната инициатива.

Тя се води от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия от години работи по намирането на начини да създаде възможност за налагане на дигитални данъци, но тези усилия сега бяха засилени, така че да се види дали няма шанс до декември да бъде сключено споразумение.

В рамките на участието си в Световния икономически форум с Льо Мер, Гурия заяви, че се надява до юли да се стигне до предложение за рамка, която да бъде приложена в над 130 държави. „Нямаме план Б – просто трябва да го направим“, коментира още той.

Льо Мер постави Франция в центъра на дебата за облагането на дигиталните компании, въпреки факта, че няколко държави, включително Италия и Великобритания, вече се насочват натам или налагат свои собствени национални данъчни режими в тази сфера.

"Би било далеч по-добре да имаме международна рамка за всички“, коментира Льо Мер днес, допълвайки, че в противен случай светът ще се окаже с какофония от национални системи, а това ще усложни проблема.

"Така че трябва да създадем нещо различно, а именно това искаме да направим през 2020 г., чрез надграждането над особено добрата работа, свършена до момента (в ОИСР)“, допълва Льо Мер.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Жалко за теб. Поне някоя французойка допри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Тия французи толкова са нагли, че поват да ме нервят. То не бяха дигитални данъци, не бяха климатични такси и данъци, за камионите и превозите ограничения. Какви ли още простотии ще измислят. Поне сапунерките им купуваме тук (Рена, Пежа и Ситроени)и ги гледаме по улиците, с нищо друго френско нямам допир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още