Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Франция нареди на технологичните гиганти да платят дигиталния си данък

Министерството на финансите на страната е изпратило напомняне на фирмите, че е време да се съобразят със закона

Франция нареди на технологичните гиганти да платят дигиталния си данък

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Френското министерство на финансите е изпратило известия до големи технологични компании във връзка с данъка си върху дигиталните услуги. В писмата то ги информира, че трябва да платят данъка си през декември, обявиха от ведомството, предава Ройтерс.

В началото на годината Франция спря събирането на данъка, който ще засегне фирми като Facebook и Amazon, докато вървяха преговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за преразглеждането на международните данъчни правила.

Финансовото министерство отдавна заяви, че ще събере данъка през декември, както е планирано, ако дотогава преговорите не доведат до конкретни резултати, както и се случи. Миналия месец близо 140-те страни, включени в процеса, решиха да продължат преговорите до средата на 2021 г.

„Компаниите, подлежащи на облагане с данъка, са получили известия да платят сумата за 2020 г.“, посочва представител на министерството. 

Още по темата

Миналата година Фрация въведе 3% данък върху приходите от дигитални услуги, генерирани в страната от компании, чиито приходи в нея надвишават 25 млн. евро и 750 млн. евро в глобален мащаб.

Позицията на Facebook по въпроса е, че тя „гарантира спазването на всички данъчни закони на местата, на които оперираме“. Компанията добавя, че е получила данъчната си сметка от френските власти.

Amazon е получила напомняне от френските власти за дължимата сума и ще се съобрази с изискванията, твърди източник от компанията, който е запознат с въпроса.

Париж заяви, че ще оттегли данъка веднага щом ОИСР постигне споразумение за актуализиране на правилата за трансгранично данъчно облагане в ерата на онлайн търговията, в която големите интернет компании могат да генерират печалба от страни с ниски данъци, независимо къде са техните клиенти.

Преговорите спряха, тъй като администрацията на Доналд Тръмп не пожела да подпише многостранно споразумение.

„Ще наложим облагането с цифровия данък в средата на декември, както винаги сме обяснявали на американската администрация“, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер. „Целта ни остава да постигнем споразумение в ОИСР в първите месеци на 2021 г.“

Дан Нийдъл, партньор в адвокатска кантора Clifford Chance, е скептичен, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще се съгласи с подобна сделка.

„Не съм сигурен защо Байдън би се съгласил на нещо, което дава възможност на американските корпорации да плащат повече данъци в Европа и няма много предимства за САЩ“, посочва още Нийдъл.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Аз не виждам защо трябва да се облага например Амазон, защото е продала един продукт във Франция. Това в крайна сметка ще се превърне в облагане на крайния потребител, а той вече е обложен с ДДС при покупката на стоката.

Още от Новини
Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес