IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обвини САЩ, че блокират преговорите за дигитален данък

Брюно льо Мер призова, ако няма международно споразумение, то поне ЕС да създаде свой собствен данък

10:30 | 10.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Ramos/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Ramos/Bloomberg

Франция обвини Съединените щати, че се опитват да провалят международните преговори за актуализиране на трансграничните данъчни правила в дигиталната ера и призова Европа да подгови данък на Европейския съюз (ЕС), ако преговорите все пак се разпаднат, предава Ройтерс.

Близо 140 държави преговарят за първото голямо пренаписване на международните данъчни правила от много години, за да вземат предвид възхода на големите дигитални компании като Google и Amazon.

Целта е споразумението да бъде сключено до края на годината, но спазването на срока се превръща във все по-голямо предизвикателство.

По-рано тази година Вашингтон призова за пауза на преговорите, след като предложи сделката да има механизъм за доброволно включване на американските компании, а това подвигна опасения за обхвата на данъка.

„Съвсем ясно е, че Съединените щати не искат сделка за дигитален данък в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Така че създават препятствия, които ни пречат да постигнем споразумение, въпреки че техническата работа е свършена“, коментира пред журналисти френският финансов министър Брюно льо Мер.

Възходът на големите дигитални услуги развълнува финансовите министри по света, защото тези фирми често успяват да генерират големи приходи в държавите им, но осчетоводяват печалбата си в страни с ниски данъци като Ирландия.

При липсата на глобална сделка някои европейски държави последваха Франция в създаването на собствени национални данъци за дигиталните услуги, което в случая на Париж го превърна в обект на заплахи от САЩ за ответни мита.

Брюно льо Мер поднови призивите си към страните членки на ЕС да продължат с данък на целия блок, ако не бъде сключено международно споразумение.

„Ако блокадата от страна на САЩ бъде потвърдена до края на годината, ние разчитаме на Европейския съюз да направи официално предложение през първото тримесечие на 2021 г. за облагане на дигиталните дейности“, коментира той.

Льо Мер твърди, че е напълно уверен, че ирландският финансов министър Пашал Донахю ще изпълни обещанието да подкрепи такъв данък, въпреки че Дъблин попари предишните опити на ниво ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Поне според мен технологичен шампион е този, който когато ти каже че няма да ти продава компоненти или такива под негов патент, Huawei да преустанови производството на процесора Kirin.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ще обясниш ли какво означава "технологични шампиони" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Франция да се запита защо Европа и по точно Франция нямат никакви технологични шампиони ? Явно нещо куца и е още по явно,че с данъци и бюрокрация просто нищо няма да стане.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още