IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се опитва да привлече Tesla, рекламирайки се като място за иновации

Френският министър на икономиката Мишел Сапен ще се срещне в един от вицепрезидентите на американския производител на електромобили

18:40 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Франция се опитва да привлече американския производител на електромобили Tesla Motors, като залага на борбата на страната със замърсяването и насърчаването на потребителите да преминат към електрически превозни средства.

Френският министър на икономиката Мишел Сапен ще се срещне с вицепрезидента на Tesla Диърмъд О’Конъл, който отговаря за бизнес развитието на компанията. Двамата ще се срещнат в петък в завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, за да обсъдят дали, ако автомобилната компания планира експанзия, може да насочи развитието си към Франция, твърди говорителката на министъра.

Сапен залага на традиция, свързана с това френски политици да посещават САЩ по време на технологичното изложение в Лас Вегас Consumer Electronics Show, за да рекламират страната си като място за иновации.

В рамките на европейската надпревара за привличането на компанията на Илон Мъск, която е на стойност 36,5 млрд. долара, Франция рискува да загуби. През ноември миналата година Tesla придоби германската фирма Grohmann Engineering и обяви плановете да назначи още 1000 нови работници. Tesla Вече има офис в Амстердам и завод в Тилбург, Холандия.

Франция се надява да се отличи с инициативите си за насърчаване на потребителите да преминат към електромобили, със субсидии до 10 хил. евро на кола (10 576 долара). Сумата е по-висока от федералния данъчен кредит за покупката на електромобил в САЩ, която е 7500 долара, както и от 4-те хил. евро в Германия.

Френският министър на икономиката Саголен Роял миналия месец удължи мярката за товарни автомобили, включително за таксита и микробуси.

Френските политици положиха значителни усилия за разрастването на индустрията с електромобили. Страната беше най-големият пазар на такива превозни средства в Европа по брой регистрирани коли през първата половина на 2016 г., изпреварвайки Норвегия, сочат данни на Avere France. През първите 11 месеца на миналата година във Франция е имало 24 036 новорегистрирани електромобила. Това представлява 25,5% увеличение спрямо година по-рано, посочват от асоциацията.

В страната има около 34 700 станции за зареждане на електромобили, което е над два пъти повече от Германия и четири пъти повече от бройката във Великобритания според ChargeMap. През 2012 г. френското правителство си постави за цел до 2030 г. на територията на държавата да има 7 млн. места за зареждане.

Tesla не е разкрила конкретни планове за международната си експанзия. Говорителката на компанията отказва да коментира визитата на Сапен. На 26 октомври производителят на автомобили заяви, че ще продължи да увеличава производствения си капацитет във Фримонт, докато “проучва възможности за допълнително производство в Азия и Европа”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още