IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция въвежда от 1 януари данък за технологичните гиганти

Целта е да се гарантира, че тези компании ще бъдат облагани справедливо

14:53 | 01.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Франция самостоятелно въвежда от 1 януари данък за големите технологични компании, съобщи в края на миналата година френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Държавите от ЕС все още не са успели да постигнат споразумение за общоевропейски данък върху приходите на големите дигитални компании в блока.

Франция настоява за т.нар. данък GAFA, кръстен на дигиталните гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon, за да се гарантира, че тези компании ще бъдат облагани справедливо за мащабната си бизнес дейност в Европа.

Данъкът ще бъде въведен независимо от всичко на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 година, като очакваме да донесе 500 милиона евро (779 милиона долара), каза Льо Мер, цитиран от БТА.

В допълнение към облагането на преките продажби Франция ще изисква компаниите да плащат налог върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни, допълни той след среща с руския министър на икономиката Максим Орешкин.

Според европейските разпоредби американските технологични гиганти като Google и Facebook могат да избират да отчитат печалбата си в която и да е страна членка на ЕС, което ги насърчава да избират държавите с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург.

Тези фирми средно плащат данък от 9 процента спрямо 23 процента, плащани от другите компании според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Ниските данъчни ставки предизвикаха недоволство сред гласоподавателите в много европейски страни, но държавите членки все още са поделени по въпроса за общия данък.

Ирландия, където се намират европейските централи на няколко американски технологични гиганта, е начело на малка група страни от Северна Европа, които са на мнение, че новият данък може да предизвика ответна реакция срещу европейските компании в САЩ.

Всяка данъчна промяна трябва да бъде одобрена единодушно от страните членки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още