IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция забранява движението на електрически тротинетки по тротоарите

Само през 2017 г. в странта са продадени повече от 100 хил. подобни превозни средства

22:00 | 23.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електрическа тротинетка по тротоарите на Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Електрическа тротинетка по тротоарите на Париж. Снимка: Ройтерс

Френското правителство планира да забрани движението на електрическите скутери (тротинетки) по тротоарите и ще изисква от водачите да използват алеите за велосипеди или пътищата, предупреди транспортният министър Елизабет Борне във вторник, цитирана от Ройтерс. 

Тя заяви пред парламента, че новите правила за мобилност, които ще влязат в сила през следващите седмици, трябва да създаде нова категория от пътни регулации за електрическите скутери, наречени „тротинетки“.

„Не може да оставим тези превозни средства да се движат с 20 или 30 км/ч, застрашавайки сигурността на пешеходците по тротоарите“, категорична беше Борне.

През последните месеци американските компании Lime и Bird успяха да пуснат стотици електрически скутери по улиците на Париж, където се конкурират с китайските електрически велосипеди и тези на френската Velib, което направи изключително неудобно придвижването на пешеходците.

Продажбите на електрически скутери отбелязват изключителен възход в различни градове във Франция. Само през 2017 г. в страната са продадени повече от 100 хил. подобни превозни средства, показва информация на френската Федерация за микро мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още