Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Г-20: Необходими са по-високи данъци за технологичните компании

Това се отнася за онези дружества, чиито дигитални бизнес модели са нараснали значително по-бързо от системите за таксуване

Г-20: Необходими са по-високи данъци за технологичните компании

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г-20 постигнаха съгласие относно необходимостта от намирането на общ метод за данъчно облагане на технологичните гиганти, чиито дигитални бизнес модели са нараснали значително по-бързо от системите за таксуването им, пише Bloomberg TV Bulgaria.

„Съгласихме се за нуждата да удвоим усилията си за постигане на консенсус до 2020 г.“, посочи японският финансов заместник-министър Масацугу Асакава в събота след симпозиум на Г-20 за международното данъчно облагане. "Ако не успеем да изпълним ангажимента си, ще виждаме все повече и повече едностранни действия и фрагментиране на международната данъчна система", допълни той. 

Още по темата

Представителите на Г-20, които се събраха във Фукуока, Япония, обсъдиха и евентуално одобрение на план от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще наложи по-високи данъчни ставки за мултинационални компании, включително технологични гиганти като Facebook Inc. и Alphabet Inc.

„Засега няма справедливо данъчно облагане на този нов икономически модел“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той отбеляза, че бизнесите, фокусирани върху използването на данни, са най-ефективни в „създаването на печалби без данъчно облагане“.

Льо Мер добави, че Г-7 ще търси компромис по отношение на цифровото данъчно облагане по време на срещата си през юли във Франция, като отбеляза, че той може да бъде база и за системата за страните от Г-20.

"Това са сложни въпроси в променящата се среда и нещо, на което аз симпатизирам", каза американският министър на финансите Стивън Мнучин. Той се съгласи с неотложността на решаването на въпроса, но не и с всички идеи, предложени от колегите му.

В панела в събота британският финансов министър Филип Хамънд посочи, че Великобритания е въвела временен данък за цифрови услуги с надеждата, че ще "запали огън" в цялостния процес за изграждане на международно споразумение за облагане на дигиталната икономика.

Три предложения се обсъждат като нова система за цифрово данъчно облагане, които са фокусирани върху "участието на потребителите", "нематериалните продажби" и „значителното икономическо присъствие".

"Трябва да донесем дух на компромис, за да намерим решение", каза Асакава в заключителните си бележки, призовавайки за обединение по въпроса.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма как да се наложи данък върху информацията без да се наруши свободата на изразяване.

Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им