IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GameStop започна търсенето за нов главен изпълнителен директор

Компанията е в процес на трансформация от офлайн в онлайн търговец на дребно

15:47 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

GameStop си търси нов главен изпълнителен директор, който да замени Джордж Шърман, докато фирмата се превръща от собственик на физически магазини за видео игри в компания за онлайн търговия, твърдят трима източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Това ще бъде най-голямата промяна в GameStop, откакто Раян Коен, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на онлайн компанията за храни за домашни любимци Chewy, се присъедини към борда през януари и започна да полага основите на промяната в културата и стратегията на GameStop, допълват източниците.

Цената на акциите на компанията скочи с близо 4000% за година след събитията около Wall Street Bets.

Сега бордът на GameStop работи с експерт по търсенето и подбора на нов главен изпълнителен директор, коментират източниците, пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален.

Няколко директори от борда на GameStop са включени в процеса на търсене и са говорили с потенциални кандидати от гейминг индустрията, от технологичния сектор и онлайн търговията.

Говорител на GameStop отказва да коментира въпроса.

Акциите на GameStop приключиха борсовата сесия в понеделник с 11% понижение на стойността до 141,04 долара, което дава на компанията пазарна капитализация от близо 10 млрд. долара. В края на януари цената беше нараснала до 483 долара.

Смяната на главния изпълнителен директор е поредната промяна, насърчавана от Коен, откакто той се присъедини към борда на GameStop.

Бившият главен финансов директор Джим Бел и главният директор, отговарящ за клиентите, Франк Хамлин са сред старши мениджърите, които напуснаха компанията през последните седмици.

Шърман, който е главен изпълнителен директор от април 2019 г., на вътрешно ниво е одобряван заради свиването на разходите и превеждането на GameStop през пандемията, която изтласка много търговци на дребно извън бизнеса.

Но 25-годишният опит на Шърман като главен изпълнителен директор е свързан преди всичко с търговия в традиционни магазини. За сметка на това той не разполага с достатъчно опит в дигиталната трансформация, твърдят двама от източниците.

Коен, който миналата седмица беше назначен за председател на борда на GameStop, иска да направи компанията предпочитана онлайн дестинация за феновете на видео игрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още