IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс: Смъртните случаи от Covid-19 могат да са по-малко от очакваното

Според технологичния предприемач пандемията е "кошмарен сценарий"

12:55 | 06.04.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Пандемията на коронавируса е „кошмарен сценарий“, но смъртните случаи от заболяването могат да не са толкова много, колкото някои хора, включително президентът Доналд Тръмп, прогнозират, твърди съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от CNBC.

Миналата седмица Тръмп прогнозира, че фаталните случаи, свързани с Covid-19, в Съединените щати ще са между 100 хил. и 240 хил. преди епидемията да бъде овладяна. С това той повтори прогнозите на здравния съветник на Белия дом Антъни Фаучи.

„Ако правилно направим социалното дистанциране, ще можем да излезем от това със значително по-малко смъртни случаи“, коментира Гейтс пред Fox News в неделя. По думите му е „много важно“ да излязат на бял свят, за да могат хората да разберат тежестта на ситуацията.

В неделя имаше поне 312 245 потвърдени случая на коронавирус в Съединените щати и над 8500 жертви. В глобален план заразените вече са над 1,2 млн. души, а починалите – 65 711.

Гейтс, който подаде оставка от борда на Microsoft този месец, за да се фокусира върху филантропската си дейност, заяви, че, ако хората продължат социалното дистанциране и останат под карантина, случаите ще започнат да спадат до края на този месец.

„Това е кошмарен сценарий, защото предаващите се от човек на човек респираторни вируси могат да нарастват експоненциално“, коментира той. „Знаете, ако бяхме продължили да ходим на работа, да пътуваме както преди, тази крива никога нямаше да се понижи, докато повечето хора не се заразят, а след това огромен брой не потърсят медицинска грижа и има много, много смъртни случаи“.

Гейтс прогнозира, че нещата няма „да се върнат напълно към нормалния си вид, докато нямаме ваксина, която да достигне до буквално целия свят“.

Въпреки че пандемията е „супер, супер лоша“, Гейтс твърди, че това не е „най-лошият случай“. Той цитира ниската смъртност от Covid-19, в сравнение с болести като вариолата.

По-рано Гейтс сподели, че Съединените щати са пропуснали шанса си да избегнат задължителната блокада, защото не са действали достатъчно бързо в отговор на пандемията.

През 2015 г. предприемачът предупреди, че в предстоящото десетилетие ще се сблъскваме с болест, която ще е по-голяма заплаха от война и ще доведе до милиони жертви. По думите му оттогава до днес е направено едва 5% от необходимото, за да се адресира ситуация като тази с коронавируса в момента.

„Трудно е да инвестиращ пари в нещо, когато не знае дали ще се случи“, посочва той. „Сигурен съм, че след всичко това, което има толкова огромно влияние, ще инвестираме тези пари“.

През февруари Гейтс заяви, че неговата Bill & Melinda Gates Foundation ще дари 100 млн. долара за глобалния отговор на Covid-19.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
cupwinner
преди 3 години
https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.htmlnkavrakov1982 от темата за покачването на цените на имотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Лапников , ваксинирай се с ваксина за поумняване ... ама надали "преуспелият" ше пусне на пазара за *** като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Стадо мишки църкат срещу успелия, колко познато.Църкайте си, с този манталитет НИКОГА няма да напуснете мишите си дупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Тоя що не ваксинира децата си ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
verimg
преди 3 години
Не харесвам Бил Гейтс, мисля, че е измислен хартиен тигър. Но хората , които успяват да продадат нищо за нещо заслужават да се поучим от тях. Очевидно, че хората могат без Уиндоус, с гаранция могат и без ваксини, но друго си е да им продадеш подобни неща. Няма значение на каква цена - важното е да им продадеш нещо, което си им внушил, че е много важно - така те са доволни, някои дори те боготворят. И ти не си измамник в техните очи. Е - поне в очите на повечето хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Този ще спечели милиарди от новата противогрипна ваксина. Ще му трябва поне година да приозведе достатъчно количество, но пък лятото идва и грипа сигурно ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ПИЧ
преди 3 години
Голяма работа са тия от нивото на Гейтс, БЪфет и други - те са осъзнали отговорностите си пред човечеството. След като си спечелил от цялото човечество(продавайки му своите продукти), идва време да върнеш спечеленото обратно на человеците (под една или друга форма), защото не можеш да го носиш на оня свят. Това е философия, която обикновения човек, та дори и предприемач не може да осъзнае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Благодаря ти, че всеки ден показваш нагледно в твое лице, какъв е редовия *** копейник и какво представлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Hermes73
преди 3 години
В Гейтс е надеждата на човечеството.Само неговата хуманитарна фондация може да спаси света от кризата с вируса.Сигурен съм че с ваксината която ще измисли ще се спасят милиарди.Добре че те има чичко Гейтс .Теб и прекрасните ти ваксини.Всички заедно за един по-добър свят.Ваксинирани и щастливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
противно на очакваното от тоя педалист мръсeн, НО на есен както се пробаха да спрат Тромпета с разни разиграни грипни циркове, той ше им обясни за кво стаа въпрос и на такива *** като тоя Гейтс дет само тормози хората и ги трови с разни изфабрикувани ваксини и вируси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още