IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric е подала тайно проспект за IPO на звеното си за здравеопазване

Първичното публично предлагане вероятно ще се състои през пролетта

18:42 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

General Electric е подала тайно проспект за първично публично предлагане на своето звено за решения за здравеопазване, твърдят двама източници на Bloomberg, запознати с въпроса. По този начин компанията се насочва към изпълнението на плана си да отдели своето второ по размер на печалбата бизнес звено.

Индустриалният конгломерат работи с Goldman Sachs Group, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley по планираното листване, допълват източниците, пожелали анонимност.

IPO-то вероятно ще се случи през следващата пролет, коментират те.

Представител на GE е отказал да коментира плановете за подразделението.

“Както обявихме през юни, като независим глобален бизнес за здравеопазване, ние ще имаме голяма гъвкавост да се насочим към бъдещи възможности за растеж, да реагираме бързо на промените в индустрията и да инвестираме в иновации”, посочва GE.

Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и JPMorgan също не са пожелали да коментират въпроса.

Публичното листване на звеното за здравеопазване на General Electric ще последва същия ход от страна на германската компания Siemens, която направи IPO на здравния си бизнес през март.

Акциите на компанията са повишили стойността си с 32% от първичното публично предлагане досега, оценявайки Siemens Healthineers на около 37 млрд. евро (42 млрд. долара).

Новата публична компания на GE за здравеопазване ще се класира сред най-големите в света, твърдеше още в средата на лятото анализаторът на Bloomberg Intelligence Карен Убелхарт.

GE Healthcare, което спечели 3,5 млн. долара миналата година при 19 млрд. долара приходи, се специализира в оборудване, като ЯМР скенери и машини за мобилна диагностика.

И все пак здравеопазването повдига някои въпроси у инвеститорите на GE, които твърдят, че това звено не пасва на основната стратегия на компанията да прави индустриално оборудване. Сега компанията се насочва към нови направления, опитвайки се подкрепи финансовите си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още