IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подкрепя стартъпите си с 2 млрд. евро

Целта е младите компании да преминат през кризата и да имат достъп до капитал

21:59 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германия обеща да помогне на стартъпите, засегнати от коронавируса, с краткосрочна финансова помощ на стойност около 2 млрд. евро, пише Bloomberg.

Програмата е създадена специално за стартиращи компании, които могат да не успеят да получат подкрепата, която им е нужна, от по-широкия пакет мерки на правителството, пуснат миналата седмица. Това заявиха днес финансовият министър Олаф Шолц и министърът на икономиката Петер Алтмайер пред репортери в Берлин.

„За тези млади, иновативни компании класическите кредитни инструменти често не са подходящи“, посочва Алтмайер. „Така че пренасочваме 2 млрд. евро, за да увеличим рисковия капитал, така че кръговете за финансиране на иновативни германски стартъпи все пак да се състоят“.

Управляващата коалиция, начело с канцлера Ангела Меркел, в петък си осигури финално парламентарно одобрение на пакет от стимули за над 750 млрд. евро, с който да се адресират проблемите, породени от вируса.

Помощта първоначално не включваше стартъпите, но по-късно правителството обяви, че компаниите, които са на стойност над 50 млн. евро, ще бъдат приемани. Държавната банка за развитие KfW също разполага с около 500 млрд. евро за предоставяне на ликвидност на фирми, борещи се със спада в търсенето.

Младите старъпи без рисков капитал трябва да имат по-лесен достъп до финансиране, съгласно пакета, одобрен днес.

Германия следва стъпките на Франция в опит да помогне на стартъпите да преминат през кризата. Миналата седмица френското правителство одобри пакет на стойност 4 млрд. долара за стартиращи фирми.

Германските стартъпи набраха рекорднитр 6,2 млрд. долара евро финансиране през 2019 г., или с над една трета повече спрямо предходната година, сочи доклад на EY, публикуван през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още