IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще бори киберпрестъпността с чиновници

Федералната република е една от петте страни в света с най-много хакери на глава от населението

11:20 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германия откри националния център за кибер защита в Бон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германия откри националния център за кибер защита в Бон. Снимка: Ройтерс

Онова, от което експертите винаги са се страхували, бе признато официално и от третата по големина американска банка - Citibank. Пострадалите от хакерската атака, при която са откраднати база данни за държатели на кредитни и дебитни карти, са повече от първоначално обявените. Банката реагира официално едва месец, след като се е състояла атаката.

Досадната дупка в сигурността, както и колебливата реакция са перфектен пример за предупреждението на Михаел Ханге, президент на германската Федерална служба за сигурност в информационните технологии (BSI): "Положението в киберпространството ескалира", заяви Ханге при откриването на националния център за кибер защита в Бон, цитиран от Die Welt.

През изминалата година се е увеличил и професионализмът на хакерите. От една страна, те често стават служители на IT компании, в които предлагат например 24-часова поддръжка, от друга страна, обаче поддържат нон стоп достъп до бази данни и "зомби-мрежи" от частни компютри. Германия е една от петте страни в света с най-много хакери на глава от населението, твърди BSI. Колко силни са т. нар. бот-мрежи, които се използват за разпращане на нежелена поща (спам), за атаки срещу неудобни сайтове, за джихад и други, се доказа и през тази седмица, когато хакерската група Lulzsec атакува и свали за няколко часа сайта на ЦРУ. 



Тези определено прости за специалистите масови атаки могат да бъдат спрени бързо. Повече главоболия обаче причинява фактът, че броят на преднамерените атаки към струващи си цели расте с бързи темпове. На всяка минута в германското интернет пространство се крадат по две идентичности, на всеки две секунди се открива по една вредоносна програма, а всеки ден в правителствената мрежа се откриват четири - пет  умишлено инсталирани троянски коне (злонамерена програма, за която се твърди, че притежава някаква полезна цел, а всъщност най-често краде информация).

Президенът на BSI Ханге предупреди, че нараства и броят на известните дупки в сигурността на широко разпространени програми, като Adobe Flash Player. Само във приложението Flash през миналата година е имало 60 нови възможности за хакерски достъп. Самите производители пък реагирали твърде бавно на дупките в сигурността на своите продукти.

Затова едва пет седмици след като в края на февруари федералното правителство взима решение за изграждане на такъв център, той започва да работи ефективно. Десет служители образуват, както се изразява и вътрешният министър Нанс-Петер Фридрих, "информационната платформа". Шестима от тях са от BSI и по двама - от службата за защита на конституционните права и службата за защита при катастрофи. От вчера към тях се присъединяват и служители от криминалните служби, правителствената информационна служба, полицията, митницата и армията.

Докато опозицията в Германия определя новата институция като "опаковка без съдържание" и изисква назначаването на добре обучен персонал, Фридрих изразява надеждата си Германия да не стане жертва на шумните и напоследък доста успешни хакерски атаки. Ханге пък подчертава, че само в неговата институция са назначени 150 експерта, които да се занимават с отблъскването на кибератаки. В новия център ще се разработват и съвети за защита на мрежите на бизнеса, твърдят от правителството.

Междувременно Япония увеличи наказанието за създаване и разпространение на компютърни вируси до три години затвор, предаде ИТАР-ТАСС.

Горната камара на японския парламент одобри поправка към наказателния кодекс, която предвижда също глоба от 500 000 йени (над 6200 долара) за аналогични престъпления и наказание за разпространение на порнография по електронната поща.

Най-голям спор предизвика поправката, даваща право на властите да искат от доставчиците да съхраняват в някои случаи до 60 дни данните за изпращачите и получателите на електронни съобщения. Според експерти това може да наруши конституционното право на гражданите на тайна кореспонденция.

Новият закон ще позволи на Токио да се присъедини към международната Конвенция за киберпрестъпността, която бе приета през 2001 г. от Съвета на Европа и предоставена за ратификация. Тя предвижда съдебно наказание за незаконно проникване в компютърни системи, съхраняване на детска порнография и нарушаване на авторските права. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още