IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски предприемач: До 2030 г. технологичните фирми ще превземат DAX

Видяхме подобен сценарий в САЩ, а сега е време същото да се случи в Германия, твърди основателят на Wefox

22:55 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският индекс на сините чипове DAX ще изглежда много по-различно до 2030 г. според главния изпълнителен директор на застрахователния стартъп Wefox, пише CNBC.

Юлиан Тайке, който съосновава компанията за 3 млрд. долара през 2015 г., коментира в интервю, че вярва, че включващият 40 фирми бенчмарк ще бъде превзет от технологични имена през следващото десетилетие.

„Софтуерът изяжда света, това е ясно“, посочва той, повтаряйки известна фраза на рисковия инвеститор от Силициевата долина Марк Андресен.

„Ако погледнем Германия например, е пределно ясно, че през 2030 г. DAX ще бъде доминиран от технологични компании“, допълва Тайке. „Видяхме това в Съединените щати, а сега е време и на Германия. Част от големите компании, които днес попадат в DAX, няма да присъстват в DAX до 2030 г.“

В момента само няколко технологични имена попадат сред 40-те участника в DAX. Сред тях се нареждат SAP, Infineon, Delivery Hero, Zalando и Hellofresh.

Въпреки че Германия е известна с производствената си сила и със сектори като автомобилния и този за машини, тя все още не е създала технологична компания с размерите на гигантите от САЩ и Китай.

Освен това страната изостава спрямо Великобритания що се отнася до инвестиции в рисков капитал. Но Тайке се надява, че това скоро ще се промени.

Растящи оценки на стартъпи

Wefox е една от редицата частни германски технологични компании, достигнали няколкомилиардни оценки напоследък. Фирмата набра 650 млн. долара в рамките на кръг на финансиране по-рано тази година.

Друга компания, която се представя добре в Германия, е Celonis. Софтуерната фирма, която има централи в Мюнхен и Ню Йорк, набра 1 млрд. долара и има 11 млрд. долара оценка към юни, което я прави единственият т.нар. „декакорн“ в Германия – компания с оценка над 10 млрд. долара.

Алекс Ринке, главният изпълнителен директор и съосновател на Celons, твърди, че нарастващите кръговe на финансиране на германски технологични компании напомнят на т.нар. „период на основателите“ в страната от края на 19 век – икономически бум, който предшества срив на фондовия пазар.

„Смятам, че този период на германските основатели се активизира“, коментира Ринке.

„Когато се появи интернет, грешката, която германските компании допуснаха, беше, че създадоха фирми с германска амбиция. Имаше Facebook за Германия, eBay за Германия“, допълва той.

Германският стартъп инкубатор Rocket Internet например често получаваше критики за това, че създава „копия“ на успешни американски технологични компании.

„Всичко това си замина“, коментира Ринке. „Не устоя проверката на времето, защото дигиталните технологии не се интересуват от граници. Не се интересуват от географски граници. Ето защо според мен е толкова важно Германия да възроди предприемаческия дух, който имахме преди повече от десетилетие“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още