IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски профсъюз призова работници на Amazon да излязат на стачка

Те настояват за признаване на колективните трудови споразумения

09:48 | 29.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Профсъюзът Verdi призова работниците в шест обекта на Amazon в Германия да излязат на стачка от неделя вечерта за четири дни в рамките на пореден опит да принудят американската компания за онлайн търговия да признае колективните трудови договори, предава Ройтерс.

Verdi твърди, че стачките в обектите на Amazon в Райнеберг, Верне, Кобленц, Лайпциг и две други места в Бад Херсфелд са сигнал за „неофициално начало“ на преговорите за заплатите в индустрията за търговия на дребно и доставки по пощата, които трябва да започнат в следващите няколко седмици.

„Amazon печели много по време на кризата с коронавируса. Само поради тази причина укриването на заплати трябва да бъде спряно при нея“, коментира представителят на Verdi Орхан Акман.

Verdi настоява за увеличаване на заплатите на работниците в търговията на дребно и доставките по пощата с 4,5%. Стачките пък могат да се случат точно преди Великден, който католиците ще отбележат на 4 април.

„За Amazon това трябва да е възможно тази година“, коментира Акман.

Amazon е изправена пред дългогодишна битка със синдикатите в Германия за по-добро заплащане и условия на работниците в логистиката, които от 2013 г. насам често организират стачки.

Германия е най-големият пазар на Amazon след Съединените щати.

Интернет гигантът твърди, че предлага отлично заплащане и бонуси. При предишните призиви за стачки той заяви, че над 90% от служителите в логистичните центрове са работили нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още