IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд: Motorola Mobility е нарушила патент на Apple

Решението на съда обаче ще рефлектира по-силно върху операционната система Android на Google, коментира патентен експерт

16:51 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делото ще засегне по-силно Android, отколкото самата Motorola. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делото ще засегне по-силно Android, отколкото самата Motorola. Снимка: Ройтерс

В патентния си спор с Motorola Mobility, технологичният концерн Apple отбеляза победа по точки, предава Ройтерс. Съд в Мюнхен e постановил вчера, че придобитата от Google компания е нарушила патент, притежаван от Apple. Става въпрос за технология, която се използва за прелистване на електронни документи. 

Ако даден потребител на мобилни устройства премества страницата на браузъра с пръста си към ръба на екрана, тя отскача назад. Тази техника Apple е защитил с патенти в Европа и САЩ. Съдията е разпоредил изтегляне от германския пазар на всички таблети и смартфони, които използват тази технология.

Motorola е признала по време на изслушване през април своето нарушение, след което компанията се е опитала да обяви патента на Apple за невалиден. През август компанията отново е променила стратегията си, като е отхвърлила твърденията за копиране на технологията. Двете тактики очевидно не са били успешни.

Говорителката на съда добави, че Apple трябва да подаде отделно молба за забраната. Motorola също имат възможност да обжалва присъдата. Така Apple има възможност да плати гаранционно обезпечение в размер на 25 млн. евро, за да иска налагане на забраната. Срещу плащане на още 10 млн. евро калифорнийският концерн може да принуди Motorola да унищожи всички устройства, които нарушават патентите, пише патентният експерт Флориан Мюлер в своя блог.

В патентните войни в технологичната индустрия Германия се явява важно бойно поле. Съдебните производства в страната са сравнително евтини за участващите страни, а решенията излизат сравнително бързо.

Според Мюлер решението на съдиите в Мюнхен означава по-големи проблеми за мобилната операционна система Android на Google. "Изходът от този случай показва, че Android има повече проблеми с патенти, отколкото всеки друг софтуер в историята на компютърната индустрия и това притеснява все повече хардуерни партньори на Google", пише Мюлер.

Преките последици за Motorola обаче ще са незначителни, тъй като дружеството не беше много успешно при продажбите си в Германия.

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още