IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският антитръстов регулатор взе на мушка Amazon

Германската федерална картелна служба е получила много оплаквания от търговци относно бизнес практиките на гиганта в електронната търговия

23:36 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският антитръстов орган започна разследване за това дали американският гигант в електронната търговия Amazon се възползва от пазарната си доминация в отношенията си с търговци на дребно, които използват сайта му като място за продажби, предава Ройтерс.

Решението е взето, след като европейските регулатори възприеха твърд подход към американски технологични гиганти като Google и Facebook. Европейската комисия проучва и двойната роля на Amazon като търговец на дребно и място за продажби.

Германската федерална картелна служба съобщи в комюнике в четвъртък, че е получила много оплаквания от търговци относно бизнес практиките на Amazon в последно време.

„Amazon се държи като „портиер“ за клиентите. Двойната роля като най-големия търговец и най-големия пазар означава, че има потенциал за възпрепятстване на останалите търговци на платформата“, заяви председателят на Федералната картелна служба Андреас Мунд.

Той допълни, че разследването ще установи условията за правене на бизнес, които Amazon налага на търговците, използващи нейния сайт, включително липсата на прозрачност за това как прекратява отношенията си с търговците, забавени плащания и условия за доставки.

Говорител на Amazon отказа коментар, като заяви само, че компанията оказва пълно съдействие и ще продължи да работи в подкрепа на растежа на малките и средните компании.

Европейската комисия също разследва двойната функция на Amazon и пита търговците на дребно и производителите дали продажбите на продукти от собствените марки на гиганта в електронната търговия, които са сходни с техните, вредят на бизнеса им.

Германия е вторият по големина пазар на Amazon. Компанията води дългогодишна борба с профсъюзите в страната заради заплащането и условията на труд на логистичните служители, които организираха нова поредица от стачки миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още