Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германските стартъпи са привлекли рекордни инвестиции през 2017 г.

Берлин е получил лъвския пай от средствата, дадени на стартиращи компании в Германия

Германските стартъпи са привлекли рекордни инвестиции през 2017 г.

Снимка: Pixabay

Германските стартъпи са се радвали на рекордна година през 2017 г., когато инвестициите на новостартиралите компании са скочили с 88% до 4,3 млрд. евро, пише Financial Times.

Високият ръст на финансирането е подхранван от редица големи инвестиции в относително зрели компании, като компанията за доставка на хранителни продукти HelloFresh и тази за доставка на храни като цяло Deliveroo Hero. И двете се листнаха на борсата миналата година.

Базираните в Берлин фирми са получили лъвския пай от финансирането, като се привлекли около 70% от общите инвестиции в стартъпи в Германия. Неслучайно германската столица е смятана за една от най-развитите стартъп сцени.

Питър Ленарц, партньор в EY, твърди, че данните подчертават доверието на инвеститорите в германската стартъп сцена, но и за устойчивостта на някои от нейните технологични компании. Берлин се доказва като магнит за основателите на стартъпи и за инвеститорите.

Още по темата

„Мястото се представя наравно с Париж, но е малко зад Лондон“, твърди Ленарц. И Франция, и Германия постепенно скъсяват дистанцията с Лондон, сочат последните проучвания. Доклад от миналата година на Atomico сочи, че Франция е надминала Великобритания по общ брой сделки за първи път от пет години.

И все пак размерът на средствата, инвестирани във Великобритания, е значително по-голям. Ленарц допълва, че Brexit все още няма съществено влияние, въпреки първоначалните надежди, че решението от референдума ще накара компаниите от Обединеното кралство да се преместят в германската столица.

Някои от най-големите победители на германската технологична сцена през 2017 г. бяха компании, подкрепени от Rocket Internet, берлински инкубатор и инвеститор. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промени ли коронакризата консумацията на кафе?