IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското издателство Bertelsmann се отказва от IPO-то?

Медийният концерн е приключил първото полугодие с ръст на приходите и печалбата

11:12 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За пореден път Bertelsmann се отказва от плановете си за борсов дебют. <em>Снимка: компанията</em></p>

За пореден път Bertelsmann се отказва от плановете си за борсов дебют. Снимка: компанията

Германската медийната група Bertelsmann вече не се стреми да стане публична. "IPO-то вече не е в плановете ни. Семейството не иска IPO ", каза довереник на собствениците – семейство Мон, през уикенда. "За едно IPO концернът не разполага и с нужната история на непрекъснат растеж", казва още той в подкрепа на сдържаното поведение, цитиран от Handelsblatt.

По време на представянето на финансовите резултати в петък председателят на борда на Bertelsmann Томас Рабе отказа да коментира борсовите планове на компанията. В края на март обаче, четвърт година след като пое командването на базирания в Гютерсло медиен концерн, той каза: „Ние бихме могли да приветстваме още съдружници и в даден момент да качим дружеството на борсата“. Сега обаче тази опция е задраскана от едноличния собственик – семейство Мон.

Отложеното IPO не е първото в историята на Bertelsmann. Преди десет години Томас Миделхоф също имаше подобни идеи. В края на краищата Мон се разделиха с мениджъра си. През 2006 г. семейството попречи на продажбата на 25%-ен дял от белгийския акционер Алберт Фрере на борсата. Мон изкупи обратно акциите на белгийците, а това доведе до по-високи задължения на концерна.

Вероятно по този път ще поемат отново Лиз Мон и сина ѝ Кристофър, определен за председател на Надзорния съвет на Bertelsmann. За да финансират необходимите придобивания, те искат освен собствен капитал да поемат и дълг, например чрез корпоративни облигации.

„Увеличаване на съотношението на дълга до 3,2 не е проблем за групата", казва довереникът на семейството през уикенда. Досега като правило се гледаше съотношението на дълга към оперативната печалба (EBITDA), познат във финансите като коефициент на ливъридж, да не надвишава 2,5. 

В петък стана ясно, че медийният концерн е приключил първото полугодие под ръководството на новия си шеф Томас Рабе с ръст на приходите и печалбата, като бяха потвърдени целите за цялата финансова година.

Приходите се повишават с 5% до 7,6 млрд. евро. Оперативната печалба отчита лек спад до 731 млн. евро (спрямо 739 млн. евро година по-рано), но чистата печалба е с 31% по-висока до 353 млн. евро. Bertelsmann оправдава това с по-ниските еднократни ефекти и рекордната оперативна печалба на дъщерната компания за издаване на книги Random House.

При телевизионната дъщерна компания RTL – най-големият единичен източник на приходи в концерна, първата половин година обаче не преминава толкова положително. Резултатът преди данъци и такси намалява въпреки увеличението в ръста на приходите от 3,3% на 14% до 506 млн. евро. Силният ръст на печалба в германския телевизионен бизнес се компенсира от слабия рекламен пазар на много европейски пазари и големите инвестиции в програмата. За цялата година RTL очаква спад в печалбата.

Освен RTL и Random House към Bertelsmann принадлежи и компанията за услуги Arvato, както и издателството Gruner + Jahr, което издава списание Stern и икономическия всекидневник Financial Times Deutschland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още