IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният финансов директор на Huawei бе обвинена в измама на банки

Канадският прокурор се обяви срещу пускане под гаранция на Мън Уанджоу заради възможността да се укрие

12:07 | 08.12.18 г.
<p>
	Мън Уандзоу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мън Уандзоу. Снимка: Архив Ройтерс

Главният финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу бе обвинена в заговор за измама на банки и не трябва да получи право на гаранция, тъй като може да се укрие, заяви прокурорът, представляващ Канада, по време на изслушване в петък.

САЩ твърдят, че Huawei е използвала неофициалното си дъщерно дружество Skycom, за да прави бизнес с телекомуникационни компании в Иран, нарушавайки американските и европейските санкции срещу страната, посочи прокурор Джон Гиб-Карсли, цитиран от Bloomberg.

Банките в САЩ са позволили преводи на парите за Huawei, но без тяхно знание са извършвали бизнес със Skykom, което противоречи на санкциите, заяви прокурорът.

В работата си с банките Мън е скрила връзките между Huawei и Skycom, докато всъщност служители на Skycom са работили за китайския гигант в телекомуникационното оборудване, добави още Гиб-Карсли. Той отбеляза, че някои от служителите на Skycom са използвали имейл адреси на Huawei. В делото срещу Мън Канада представлява САЩ, които искат нейното екстрадиране.

Прокурорът се обяви срещу пускане под гаранция на Мън, тъй като тя е толкова богата, че може лесно да плати всяка сума и да избяга. Откакто е научила за разследването срещу себе си, Мън е избягвала САЩ, а други мениджъри в Huawei са я спирали да пътува до страната, добави той.

Банките са били въвлечени в сделки, които нарушават санкциите и ги излагат на риск от глоби, добави още той, макар че не назова имената на кредиторите.

Адвокатът на Мън Дейвид Мартин заяви от своя страна, че представените доказателства не доказват, че тя е нарушила американски или канадски закони. Американските санкции са сложни, променят се с времето и има изключение за телекомуникационно оборудване при тези срещу Иран, заяви Мартин.

Основна теза в делото на САЩ е твърдението, че Мън е укрила информация пред американска банка през 2013 г. Мартин заяви, че банката е HSBC Holdings, но оспори обвиненията на САЩ и заяви, че те са неверни.

Мън бе арестувана във Ванкувър на 1 декември по искане на американските власти заради обвинения, че е нарушила санкциите им за продажба на технологии в Иран.

Мън прекарва по две седмици годишно във Ванкувър, семейството ѝ притежава имоти в района, а 16-годишният ѝ син учи в Бостън. Адвокатът ѝ заяви, че тя никога не би нарушила съдебна заповед за пускане под гаранция, защото това би злепоставило баща ѝ и Китай.

Изслушването вчера бе едва началото на дълъг юридически процес в Канада, който може да приключи с изпращането на Мън в САЩ, където да бъде изправена пред съда. Макар че северноамериканските съседи отдавна имат споразумение за екстрадиране, може да отнеме месеци, дори години, преди обвиняемият да бъде предаден, ако изобщо се случи.

Ако съдията се съгласи да екстрадира Мън, тя ще има няколко възможности да обжалва решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още