IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на OTE: Продажбата на Globul напредва

Крайната цел на мениджърския екип е сливането на OTE и Cosmote, но дори средносрочната перспектива не е достатъчно реалистична в случая, твърди Майкъл Цамас

20:58 | 25.01.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбата на Globul напредва, заяви главният изпълнителен директор на гръцката телекомуникационна компания OTE Майкъл Цамас в интервю за списанието Global Telecoms Business, цитирано от Capital.gr, и намекна, че по-сериозно развитие се очаква през втората половина на февруари.

В интервюто Цамас посочва, че групата си е поставила за цел да изплати 1,4 млрд. евро от целия си дълг на стойност 4 млрд. евро до края на 2013 г., а останалата част трябва да бъде платена до края на 2016 г. Той подчерта, че целта на мениджърския екип е да понижи дълга до възможно най-ниското му ниво, като лично той би желал през следващите 2-3 години задълженията да намалеят с 2 млрд. евро.

По отношение на мобилното подразделение на групата Cosmote изпълнителният директор изтъкна, че „делът на Cosmote в приходите през 2007 г. бе 39%, а в края на 2012 г. приближава 51%“. Той коментира, че макар крайната му цел да е сливането на OTE и Cosmote, това няма да се случи дори в средносрочен план.

„Не и преди да променим OTE“, категоричен е Цамас. Той даде ясно да се разбере, че мениджърският екип желае да се увери, че негативната култура от подразделението на OTE за стационарни мрежи няма да се прехвърли в мобилното поделение.

Обсъждайки HellasSat, изпълнителният директор отбеляза, че продажбата на спътниковото подразделение е сред най-големите проекти на групата, тъй като спътниците изискват огромни инвестиции на капитал, а от OTE са изчислили, че ще трябва да намерят между 250 млн. и 300 млн. евро.

„Дори да нямахме проблемите с рефинансирането на заемите, щеше да се наложи да продадем спътниковия бизнес и да инвестираме парите другаде“, обяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още