IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата на Qualcomm внесе смут сред тайванските власти

Министерството на икономиката е притеснено от решението на регулатора за налагането на голямата глоба

16:51 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на икономиката на Тайван заяви, че е „силно притеснено“ заради решението на антитръстовия регулатор да наложи глоба в размер на 775 млн. долара на технологичната компания Qualcomm. Това е рядък пример за публично неразбирателство между властите в страната, предава Ройтерс.

Тайванската комисия за справедлива търговия глоби миналата седмица Qualcomm, като заяви, че американският производител на чипове е злоупотребил с монополното си положение, като се е противопоставил на лицензирането на някои технологии към други играчи в индустрията.

Qualcomm заяви, че не е съгласна с решението и ще вземе съдебни мерки, след като агенцията представи финалния си доклад през следващите седмици.

Министерството на икономиката твърди, че уважава позицията на агенцията, но е притеснено, че то може да повлияе на чуждестранните инвестиции.

„С уважение към разследването и съдебния процес... нашето министерство е силно притеснено“, гласи официалната позиция, публикувана на уебсайта на ведомството късно във вторник. "Като се има предвид икономическата стабилност и развитие, както и на факта, че Министерството на икономиката е държавният орган, съблюдаващ индустрията, министерството би желало да има по-добра координация между индустриалното развитие и справедливата търговия“.

Министерството твърди, че изглежда агенцията не отчита приноса на Qualcomm за цялостната местна технологична индустрия и въздействието върху бъдещите бизнес възможности, като описва американската фирма като „незаменим партньор“.

От комисията не са коментирали темата пред Ройтерс.

Междувременно тайванският производител на чипове MediaTek подкрепи решението на регулатора в изявление от 12 октомври, като потвърди виждането на някои играчи от индустрията, че това ще доведе до подобряване на бизнес средата за технологични иновации.

Случаят се явява поредно предизвикателство пред бизнес модела на Qualcomm, която се занимава с продажба на чипове и лицензиране на патенти, свързани с инсталирането и използването им.

През декември южнокорейски регулатори глобиха компанията 854 млн. долара за нарушаване на законите за конкуренцията. Тази глоба последва друга от 2015 г., когато Китай глоби Qualcomm 975 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още