IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични компании в САЩ трупат имоти по време на пандемията

Google, Amazon и Facebook придобиват офиси и търговски площи, подкрепяйки пазара на бизнес имоти

20:08 | 29.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Най-големите американски технологични компании са натрупали рекордно състояние. Те почти не получават приходи от задържането му и нямат много начини за инвестирането му, пише Wall Street Journal.

Затова купуват много бизнес имоти.

Съобщението на Google от миналата седмица, че ще купи офис сграда в Манхатън за 2,1 млрд. долара е поредната от големите корпоративни имотни сделки от началото на пандемията. Amazon.com плати миналата година 978 млн. долара за бившия универсален магазин Lord & Taylor в Манхатън. Facebook придоби офис комплекс в Белвю, щата Вашингтон, за 368 млн. долара.

Общо публично търгуваните американски компании притежават земя и сгради на стойност 1,64 трлн. долара, сочат данни на S&P Global Market Intelligence. Това е ръст с 38% спрямо десет години по-рано и най-високото ниво за последните най-малко десет години, сочат данните на S&P.

Компании за търговия на дребно като Walmart и вериги заведения за бързо хранене като McDonald’s отдавна са големи собственици на имоти, които притежават част от магазините си. Големите технологични компании сега се присъединяват към тях, като придобиват офиси, центрове за данни, складове и дори търговски площи.

Закупуването на имоти е начин компаниите да избегнат понякога скъпите и тромави договори за наем, защото често обитават тези сгради и стават техни собственици. Тези обичайно модерни или реновирани и понякога построени по поръчка имоти са сградите, които повишават стойността си през годините. Но притежаването на имоти също така излага компаниите на риск от загуби, ако стойността на градските имоти намалее.

Засега придобивките от корпорации подкрепят пазара на бизнес имоти в момент, когато много инвеститори бягат от офисите и търговските площи на фона на растящите свободни площи.

Много фондове за частни капиталови инвестиции и инвестиции в имоти също набират значителни суми, но в повечето случаи не са склонни да инвестират по време на пандемията с надеждата, че цените може да намалеят още. А за разлика от компаниите за инвестиции в имоти големите корпорации често купуват сградите си без да теглят ипотечни кредити, което им позволява да инвестират по-голяма част от парите си и да финализират сделки по-бързо.

Няколко са факторите, които отприщват желанието за покупка на имоти. От една страна, компаниите имат повече пари за закупуване на недвижими имоти. Големи, печеливши компании, които доминират индустриите си, стават още по-големи, което им позволява да трупат повече пари. През последно време несигурността за това колко COVID-19 ще навреди на икономиката накара повече компании да трупат пари, казва Кристин Ханкинс, преподавател по финанси в университета в Кентъки.

Американските публично търгувани компании държат 2,7 трлн. долара в кеш, кешови еквиваленти и краткосрочни инвестиции без да се броят имотните и финансовите компании, сочат данни на S&P Global. Това е ръст с над 90% спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г.

Лихвите са близо до историческото си дъно, така че компаниите могат да получат по-голяма възвръщаемост, като купуват имоти вместо да държат парите си в нискорискови облигации или други публични ценни книжа, казва Брайън Кингстън, главен изпълнителен директор на имотното подразделение на Brookfield Asset Management. „Тези пари просто си седят някъде там по не особено продуктивен начин“, допълва той.

В същото време цените на офисите намаляват в Манхатън, Сан Франциско, Чикаго и други големи градове по време на пандемията, което прави инвестициите в тези имоти по-евтини, отколкото преди 18 месеца, казват инвеститори.

Google и дълбоката ѝ хазна с ликвидни средства я отличават от почти всички останали компании от гледна точка на растящ апетит за имоти. Компанията-майка на Google Alphabet държи 135,9 млрд. долара в кеш, кешови еквиваленти и краткосрочни инвестиции към второто тримесечие на 2021 г., повече от всяка друга публично търгувана компания без да се броят финансовите и имотните компании, показват данните на S&P Global.

Alphabet сега е един от най-големите собственици на имоти в Ню Йорк и САЩ. Към 2020 г. тя притежава земя и сгради на стойност 49,7 млрд. долара спрямо 5,2 млрд. долара през 2011 г.

Google купува имоти, защото иска да контролира сградите, които обитава, например да прави промени без да търси разрешение от собственика, казва директорът на публичните политики и управленските въпроси в компанията Уилям Флойд.

Amazon, която притежава много складове, има терени и сгради на стойност 57,3 млрд. долара, повече от всяка друга публично търгувана американска компания с изключение на Walmart. Онлайн търговецът на дребно не се интересува дали купува или наема имоти, ако сградата е подходяща, отбелязва вицепрезидентът на отдела за имоти и глобални съоръжения в компанията Джон Шьотлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Защото ако искаш да си голям и да останеш голям, трябва да споделиш баницата с някой от Wall street или друг евреин! :):) ... ти да не си мислиш че тая работа със забогатяването става с бачкане, акъл и образование... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Питам, но отговор не искам! Не се хабете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
И що не изкупуват супер-пупер ценните си акции? А се хващат за нещо реално? Ъъ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още