IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям инвеститор в Tesla увеличава залога си

През четвъртото тримесечие Baillie е придобила близо 109 000 акции на Teslа

11:01 | 11.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Компанията Baillie Gifford, един от водещите акционери в американската компания Tesla и втори по големина институционален инвеститор в компанията, е увеличила дела си в производителя от 7,64% до 7,71 на сто, предава Techcrunch, позовавайки се на документи от пазарния регулатор.

На пръв поглед това не звучи като голяма промяна, но през четвъртото тримесечие Baillie е придобила близо 109 000 акции на Teslа на стойност 32 милиона долара, ако се основаваме само на цената от петък.

Базираната във Великобритания компания за управление на инвестиции Baillie сега притежава 13,2 милиона акции на Tesla според подадената до регулатора информация. Това означава, че фондът разполага с книжа на Tesla на стойност повече от 4 милиарда долара, базирано на последната цена на акциите от 304,26 долара.

В края на миналата година Baillie Gifford заяви, че подкрепя дългосрочните амбиции на изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, определяйки го като предприемач на „визията и амбицията, който работи за общото благо“.

През миналия месец Tesla съобщи, че е спечелила 139 млн. долара през четвъртото тримесечие - втората поредна тримесечна печалба.

Компанията успя да отчете два поредни печеливши периода благодарение на продажбите на Model 3 и въпреки няколкото неблагоприятни последствия през четвъртото тримесечие, включително такса от 54 милиона долара, дължаща се на неконтролиращо участие, по-високи вносни мита върху компоненти от Китай, намаление на цените за Model S и Model X в Китай и въвеждане на по-ниска цена на средния клас Model 3.

Baillie Gifford е най-големият външен акционер на Tesla. Главният изпълнителен директор Илон Мъск, който е и най-големият акционер на Tesla, притежава около 20% от компанията.

Baillie изглежда все повече се интересува от електрически превозни средства. През октомври компанията влезе в китайската автомобилна компания Nio, която наскоро стана публично търгувано дружество.

Baillie Gifford вече притежава дял от 11,44% в Nio според информация от регулатора. Компанията съобщи, че е закупила 85,3 милиона акции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Коментарът е изтрит заради наличие на обиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ами ще увеличават , щом Импа вече не пише негативизми по техен адрес значи е дошло времето да се увеличават дяловевтв :))) ... ако някой иска да си убие приятно времето за 10 мин , те едно клипче на темата : Как работи електромобилът ? в частност Тесла Модел С :)) ...https://***.youtube.com/watch?v=3SAxXUIre28за феновете на прогресивния свят , го има и преведено на руски :https://***.youtube.com/watch?v=kYuowXDTQDU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още