IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото търсене на iPhone X тласна нагоре книжата на поддоставчиците на Apple

Това отчасти успокои инвеститорите след по-слабото представяне на iPhone 8 на пазара

10:18 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите поддоставчици на Apple - от Taiwan Semiconductor Manufactoring до Hon Hai Precision Industry, записаха ръстове на борсата в понеделник, след като времето за доставка на iPhone X се удължи до над 6 седмици в САЩ, подчертавайки търсенето на новия смартфон, пише Bloomberg.

Книжата на Hon Hai, основния поддоставчик на устройствата на Apple, поскъпнаха с 3,6% в Тайпе. TSMC, най-големият доставчик на чипове за американската компания, се радва на 2,5% скок на цената на акциите си до рекордна стойност. Други доставчици - от AAC Technologies Holdings в Хонконг до Lens Technology в континенталната част на Китай - също се радват на поскъпване на книжата, следвайки ръста на Apple от петък.

Американският технологичен гигант твърди, че търсенето на нейното ключово устройство е огромно. Тя започна да приема поръчки за iPhone X в петък и в рамките на минути времето за доставка се удължи до близо 6 седмици в САЩ. Това предполага, че може да има проблеми с доставките по време на особено важния коледен сезон, когато търговците на дребно генерират по-голямата част от приходите си.

Освен това се твърди, че Apple не е успяла да направи устройството достатъчно евтино, отчасти заради проблеми с качеството на сензорите, които позволяват използването на функцията за лицево разпознаване - Face ID.

Ситуацията с предварителните поръчки “успокоява притесненията, че търсенето на iPhone X може да не отговори на очакванията”, коментира Bloomberg Intelligence през уикенда. “Телекомите заявиха, е има сравнително слабо търсене на iPhone 8, което е предизвикало опасенията”.

По целия свят феновете на Apple публикуваха снимки и коментари онлайн в петък за това как планират да си вземат един от струващите 999 долара телефони iPhone X. В Хонконг смартфонът се разпродаде за под половин час след старта на поръчките, а онлайн магазинът показа, че устройството “в момента не е достъпно”. Подобно нещо се случи и в Азия като цяло.

Във Великобритания iPhone X се разпродаде за минути. До средата на сутринта потребителите получиха известия, че ще трябва да чакат до шест седмици, преди да получат смартфона си.

Чакането по няколко седмици за ключово ново устройство на Apple се превърна в нещо обичайно. Времето за доставка на iPhone 6 и iPhone 6 Plus през 2014 г., се повиши до близо 4 седмици в часовете, след като бяха пуснати предварителните поръчки. Apple обикновено се нуждае от няколко седмици или месеци, за да постигне баланс между търсенето и предлагането на устройствата си.

Вижте и коментар по темата на Брайън Уайт, главен анализатор на проучвания в акции в Drexel Hamilton, в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още