IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е платила 120 млн. долара на инженер, по-късно отишъл в Uber

Антъни Левандовски е обвиняван в работа по странични проекти, докато е бил в Google

13:55 | 04.04.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инженерът Антъни Левандовски е получил 120 млн. долара от Google, въпреки че е ангажиран с поне един стартъп, който със сигурност ще се конкурира с компанията, сочат официални документи на компанията, цитирани от CNBC.

Левандовски се е опитвал да наеме хора за своя конкурентен статъп Otto, докато е работел за Google, но е изчакал да получи парите си преди да разкрие повече за Otto публично, сочат съдебни документи.

Левандовски е пресечната точка на битката на компанията на Alphabet за самоуправляващи се коли – Waymo, и стартъпа за споделено пътуване Uber. Waymo твърди, че инженерът е откраднал хиляди документи и търговски тайни за Otto, която бързо е придобита от Uber. От своя страна Uber посочва, че тези обвинения са „безпочвени“.

Нови съдебни документи твърдят, че конфликтът на интереси в случая на Левандовски може да е много по-голям. Той не само, че се е опитал да открадне служители на Google, но може и да е замесен в странични конкурентни бизнеси, наречени Odin Wave и Tyto Lidar.

Левандовски отрича да е притежавал дялове в Odin Wave, когато е разпитван в средата на 2013 г., и да е помогнал на Google да направи проверка във връзка с потенциалното придобиване на Tyto – компания, която по-късно Otto придобива.

"В рамките на този процес Левандовски никога не разкри връзките си с Tyto и нейните служители“, посочва се в делото. „Сега Google вярва, че всъщност Левандовски е имал връзка с Tyto и нейните служители, което е било в конфликт със задълженията му в Google”, пише още в документите.

Инженерът не е единственият на този пост, който е получил подобна сума от Waymo. В делото Google посочва, че е трябвало да осигури стимули, за да убеди много други служители да не последват Левандовски в Uber. Waymo и Uber не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Bloomberg писа преди, че са раздавани големи хонорари във връзка с проекта за автономни коли на Google. Освен това информационната агенция разкри, че Левандовски има дълга история от странични проекти по времето, в което е бил в Google, за много от които е бил санкциониран от основателите Лари Пейдж и Сергей Брин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още