IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е спряла своя услуга, за да не бъде погната отново от регулаторите

Тя вече не предоставя данни на телекомите за покритието на мрежите им

15:59 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google е спряла услуга, която предоставя на телекомуникационните оператори по света, показваща им слабите места в покритието на мрежите им, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Причината за това са притесненията на дъщерната фирма на Alphabet, че споделянето на данни от потребители на нейната мобилна операционна система Android ще ѝ донесе главоболия както от самите потребители, така и от регулаторите.

Спирането на услугата разочарова телекомите, които използваха данните като част от процеса си на взимане на решения за това къде да разширят или надградят покритието. Въпреки че данните бяха анонимни и споделянето им беше обичайна практика, решението на Google показва колко притеснена е станала компанията да не привлече вниманието на регулаторите.

Услугата Mobile Network Insights беше пусната през март 2017 г. и включваше карта, показваща на операторите силата на сигнала им и бързината на връзката във всеки район. Всичко това се предоставяше безплатно на операторите и производителите, които им помагаха да управляват по-добре операциите си.

Самите данни пък идваха от устройства с мобилната операционна система Android на Google, която се ползва на около 75% от смартфоните в света, което ги прави важен източник за индустрията.

Данните, които компанията предоставяше, идваха само от потребителите, които бяха избрали да споделят историята за местоположението си и за диагностика от Google. Самата информация е събирана така, че не може да бъде асоциирана с нито един отделен потребител.

Въпреки това Google е спряла услугата още през април заради притеснения, че може да бъде погната за опазване на потребителски данни, твърдят директно запознати с въпроса. Част от тях посочват и втора причина – че компанията се е сблъскала с предизвикателства около подобряване качеството на данните и връзката между операторите.

Говорителката на Google Виктория Киоу е потвърдила решението, но е отказала да коментира повече, освен че зад този ход стоят „продуктови приоритети“.

Когато Google е уведомила телекомите за спирането на услугата не е обяснила каква е конкретната причина за решението си, посочват двама от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още