IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Apple свалят приложението за гласуване Navalny след натиск от Кремъл

Съюзникът на Алексей Навални Иван Жданов предупреди, че екипът на държания в затвор критик на руската власт обмисля да заведе дело срещу американските компании

20:15 | 17.09.21 г.
<p>
	Алексей Навални.<em> Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Приложение за гласуване, създадено от поддръжници на изтъкнатия критик на Кремъл Алексей Навални, беше премахнато от онлайн магазините на Google и Apple в Русия в началото на парламентарните избори в страната, съобщава CNN.

Иван Жданов, ключов съюзник на държания в затвор дисидент, публикува в Twitter изображение на имейл, който според него е изпратен от Apple, потвърждавайки, че приложението е блокирано. В имейла се посочва, че приложението, наричано още Navalny, е премахнато, тъй като Русия определя Фондацията за борба с корупцията на Навални като „екстремистка“. Следователно приложението има съдържание, което се счита за „незаконно“ в страната. 

Приложението Navalny включва препоръки за стратегията на лидера на опозицията „Интелигентно гласуване“, която призовава руснаците да гласуват тактически в подкрепа на кандидат, който е най-способен да замени действащия президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че счита стратегията за гласуване като „провокация“, която вреди на избирателите.

Американските технологични компании бяха подложени на огромен натиск от руското правителство през последните месеци. На някои от тях бяха наложени глоби за това, че не са премахнали съдържание, което властите считат за „екстремистко“ или „нежелателно“. А руските държавни медии съобщиха по-рано тази седмица, че съдебните изпълнители са посетили руския офис на Google в понеделник.

Интернет услугите се оказват под все по-голям натиск преди провеждането на изборите в Русия. Властите в страната твърдят, че чуждестранните фирми засилват усилията на Кремъл да блокира частните виртуални мрежи (VPN) и онлайн ресурсите, свързани с опозиционера Алексей Навални.

Междувременно продължаващият отдавна спор за забраненото съдържание изглежда ескалира, след като заместник-ръководителят на държавния комуникационен регулатор „Роскомнадзор“ Вадим Суботин сигнализира, че е възможно налагането на големи глоби.

„Сега ще обмислим налагането на глоби върху оборота на тези компании, които системно нарушават исканията на „Роскомнадзор“, предава агенция Интерфакс, цитирайки Суботин.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш написа в Twitter, че решението на американските технологични гиганти представлява "огромно разочарование" и "акт на политическа цензура", който "не може да бъде оправдан". Жданов добави, че екипът на Навални обмисля да заведе дело срещу Apple и Google.

Руските власти са заплашили местния персонал на Google с наказателно преследване, споделя източник, запознат с темата. Руската държавна медия ТАСС съобщи в четвъртък, че руски служител е издал директно предупреждение, че ще бъдат предприети наказателноправни действия за продължаващи умишлени „незаконни действия и престъпно бездействие след получаване на предупреждение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още