IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google инвестира 1 млрд. долара в борсовия оператор CME

CME ще прехвърли основните си системи в облака на интернет гиганта

17:53 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американският интернет гигант Google инвестира 1 млрд. долара във фючърсния борсов гигант CME и сключи сделка за прехвърляне на основните системи за търговия на компанията в облака, пише Wall Street Journal.

Съгласно споразумението звеното Google Cloud може да обслужва пазари, на които се извършва търговия за трилиони долари всеки ден.

Компаниите обявиха, че 10-годишното им партньорство ще позволи на CME да опрости операциите си, да привлича нови потребители по-бързо и да разработи нови инструменти с технологиите на Google, като софтуера с изкуствен интелект за мониторинг на пазарните рискове.

Доставчиците на облачни услуги като Amazon.com, Google и Microsoft се борят за завоюване на позиции в сектора с финансови услуги, който по-бавно се насочва към изчислителните облаци от други индустрии. Причина за това забавяне е по-строгият регулаторен контрол върху банките и борсите, както и притесненията от изтичане на деликатни клиентски данни.

Сделката със CME дава на Google Cloud важен клиент от сектора. С пазарна капитализация от 79,2 млрд. долара CME е най-високо оцененият борсов оператор в света – титла, която наскоро отне от Hong Kong Exchanges & Clearing

Google Cloud е четвъртият по големина доставчик на облачни услуги, като за миналата година генерира 6,1% от глобалните приходи от облачна инфраструктура според компанията за пазарни проучвания Gartner. Най-големият играч е Amazon, чийто пазарен дял за миналата година е над 40%. След него се нареждат Microsoft и Alibaba Group Holding, показват още данните на Gartner.

Прехвърлянето на системите за търговия на CME в облака ще донесе големи технологични предизвикателства отвъд обичайните за един корпоративен облачен проект.

Борси като CME обработват огромни обеми от данни и милиони процеси в секунда. Ако една борса падне, това няма да е просто неудобство, а може да има тежък ефект върху финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още