IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google инвестира 550 млн. долара в JD.com

Двете компании планират стратегическо партньорство в сферата на електронната търговия

14:20 | 18.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Google обяви, че ще инвестира над половин милиард долара във втората по големина компания за електронна търговия в Китай – JD.com, пише CNBC.

Като част от стратегическо партньорство Google ще даде 550 млн. долара в брой на JD.com, заявиха двете фирми в общо изявление. В замяна Google ще получи над 27 млн. новоемитирани акции клас А от JD.com на цена от 20,29 долара за ценна книга.

Двете технологични компании заявиха, че ще работят заедно за развивитието на инфраструктура за търговия на дребно, която може да персонализира по-добре преживяването при пазаруване.

От своя страна, JD.com твърди, че планира да създаде селекция от продукти, които да се предлагат на места като САЩ и Европа през Google Shopping – услуга, която позволява на потребителите да търсят продукти в сайтове за електронна търговия и да сравняват цените на различните търговци.

Когато търговците на дребно си партнират с Google, това дава на продуктите им по-голяма видимост онлайн. Услугата за пазаруване на технологичния гигант е важна, защото ѝ помага да печели търсения на продукти от Amazon и да остане адекватна за бъдещето на електронната търговия, свързано с гласовите асистенти.

Партньорството ще отвори канал за JD.com, през който тя ще може да продава на потребители извън Китай, особено в момент, в който търговските отношения между Пекин и Вашингтон са обтегнати.

Основателят и главен изпълнителен директор на JD.com Ричард Лиу коментира пред CNBC наскоро, че търговската война ще бъде „ужасна“ и ще завърши, нанасяйки щети на много американски марки. По думите му несигурността е накарала компанията да спре временно плановете си за експанзия в САЩ.

Китайската компания се конкурира агресивно с Alibaba на Джак Ма на огромния пазар за електронна търговия. И двете компании са инвестирали значителни суми в технологии, търговия и логистика, за да привличат повече потребители.

Така например JD.com тества доставки с дронове, за да достига по-лесно до потребителите в китайските селски райони, като запазва цената за логистиката относително ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още