IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google наема още служители в Китай, за да даде тласък на изкуствения интелект

Компанията вярва, че азиатската страна ще играе ключова роля в развитието на тази технология

11:33 | 26.03.18 г.
<p>
	Сундар Пичай.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сундар Пичай. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай очаква Китай да играе ключова роля в изкуствения интелект и увеличава броя на служителите на компанията в страната, въпреки че много от нейните услуги са блокирани там, пише Bloomberg.

"Китай вече играе голяма роля в това как изкуственият интелект ще оформи бъдещето ни“, коментира Пичай на Годишния форум за развитие на Китай в Пекин. „Когато изграждаме заедно, достигаме до по-добрите идеи по-бързо“.

Google инвестира в китайски стартъпи, сключи патентно партньорство с Tencent Holdings и насърчава своите инструменти за изкуствен интелект TensorFlow в страната, вместо ключови услуги като търсачката и имейл платформата, които остават блокирани. Наскоро компанията отвори лаборатория за проучвания в Пекин, фокусирана върху изкуствения интелект – процъфтяваща област, която е и в центъра на раздорите между Китай и САЩ.

"Вече имаме малък екип, който се занимава с проучвания там, и планираме да го разширим“, коментира Пичай пред гостите на конференцията. Сред присъстващите на събитието бяха представители на правителството и на редица компании, включително главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

През 2010 г. Google се отказа да цензурира резултатите от търсенето си, поради което регулаторите в Китай блокираха достъпа до търсачката.

Сега Google и Facebook са сред чуждестранните гиганти, които редовно посещават страната в опит да възстановят отношенията си с властите и да получат отново достъп до този привлекателен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още