IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google откри първата си лаборатория за изкуствен интелект в Африка

Това е малка технологична революция за континента

10:34 | 13.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: pixabay.com

 

Американският технологичен гигант Google избра Гана, за да открие първата си лаборатория за изследвания, специализирана в изкуствения интелект. Това решение е израз на желанието на компанията да отговори на социално-икономическите и политическите проблеми, както и на свързаните с опазването на околната среда, пред които е изправен континентът, информира Франс прес, цитиран от БТА.

Подобни технологични лаборатории вече има в най-големите градове в Северното полукълбо (Токио, Цюрих, Монреал, Париж и други), но откриването на един от тях в Акра по-рано тази седмица е малка технологична революция в Африка, отбелязва Франс прес.

Как да се използва изкуственият интелект, за да се намали недостигът на лекарства или да се помогне за ранното откриване на ракови заболявания? Как да се помогне на дребните селскостопански производители за тяхната реколта или на занаятчиите да откриват проблемите при използването на техните машини? Как да се предотвратяват природни катастрофи?

Африка е изправена пред многобройни предизвикателства и използването на изкуствения интелект тук може да се окаже по-важно, отколкото другаде, коментира Мустафа Сиса, директор на новия център на Google в Акра.

Африка е сред привлекателните континенти за водещите технологични компании, известни със съкращението GAFA - от Google, Apple, Facebook и Amazon - заради огромния пазар, който представлява.

Днес 60 процента от 1,2-ата милиарда африканци са на възраст под 24 години, а до 2050-а се очаква населението да се удвои, за да достигне 2,4 милиарда души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още