IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google открива по 9500 вредоносни сайта на ден

Между 12 и 14 млн. заявки за търсене активират предупредителните сигнали за опасни сайтове

12:17 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google открива по 9500 вредоносни сайта на ден

Американският онлайн концерн Google твърди, че всеки ден открива около 9500 нови зловредни уебсайтове. Това са страници, които са били компрометирани от хакери, или сайтове, които са били създадени специално, за да разпространяват зловреден софтуер или фишинг. Тези цифри са от данни, установени от компанията чрез програмите му за безопасно сърфиране. 

Т. нар. Safe Browsing трябва да защити потребителите от вредно съдържание при резултатите от търсенето и реклама. Чрез браузърите Chrome, Firefox и Safari, които поддържат Safe Browsing, Google предупреждава всеки ден около 600 млн. потребители по целия свят за зловреден софтуер и фишинг страници, на които те могат да попаднат. Освен това компанията уведомява уебмастъри и доставчици на интернет услуги (ISP), ако открие опасни уеб сайтове.

Според проучването всеки ден между 12 и 14 млн. заявки за търсене активират предупредителните сигнали за опасни сайтове. Същото се случва и с 300 000 файлове на ден, които потребителите се опитват да изтеглят. Защитата от опасни сваляния има само при ползване на браузъра Chrome.

В бъдеще функциите на Safe Browsing ще бъдат допълнително разширени. Така например Google ще предложи разширение за Chrome и ще сканира предлаганите в Chrome Web Store Plug-in-и. Освен това трябва да се подобри и откриването на фишинг атаки. В допълнение Google планира да увеличи сигурността на приложенията за Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още