IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отваря център за изкуствен интелект в Китай

Американската компания търси начини да пробие на китайския пазар

13:22 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският онлайн гигант Google обяви, че открива в Китай собствен център за проучвания в областта на изкуствения интелект, а целта е да започне да привлича талантите в страната, въпреки че продуктите на самата компания остават блокирани в азиатската държава, предава Ройтерс.

В изявление Google посочи, че центърът за проучваният е първият по рода си в Азия и ще разполага с малък екип, който ще работи извън съществуващия вече офис на Google в Пекин.

Китайските власти ясно заявиха подкрепата си за проучванията и развитието на изкуствения интелект в страната, но наложиха изключитлено строги регулации за чуждестранни фирми през последната година, включително разшириха цензурата.

Онлайн търсачката на Google е блокирана на китайския пазар заедно с нейния магазин за приложения, имейл услугата ѝ и облачните услуги за съхранение на данни. Китайските регулатори на киберпространството твърдят, че рестрикциите за чужестранни медии и интернет платформи са наложени, за да блокират влияния, които могат да нарушат стабилността и социалистическите идеали.  

Въпреки че затягането на регулациите вероятно ще попречи на повторното навлизане на Google в Китай, компанията все повече се фокусира върху разработката на продукти с изкуствен интелект в страната.

Тази година Google проведе турнир по Го заедно с местните власти в Източен Китай, като изправи световен шампион по Го срещу изкусвен интелект. Събитието беше отразено широко в световните медии, но не и от местните.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай се появи на конференция, водена от Администрацията на киберпространството на Китай, където обсъди потенциала на изкуствения интелект.

Google заяви, че новият ѝ център в азиатската страна става част от списъка с подобни центрове, опериращи в Ню Йорк, Торонто, Лондон и Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още