IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google рискува да вбеси служителите си, като започва работа със Saudi Aramco

Интернет гигантът ще предлага облачни услуги на компанията

12:39 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google ще започне да продава облачни услуги в Саудитска Арабия чрез сделка с петролния производител Aramco. С това интернет гигантът рискува да си навлече гнева на част от служителите си, които са против правенето на бизнес с индустрията за изкопаеми горива или с режими, които нарушават човешките права, пише Bloomberg.

Партньорството дава на Google регулаторна зелена светлина да създаде това, което тя нарича „облачен регион“ в кралството, посочват компаниите. Служители на Google вече я призоваха да се въздържа от работа с индустрията за петрол и газ, защото се притесняват за последиците за околната среда, както с авторитарните режими.

И все пак Томас Къриан, главен изпълнителен директор на облачния бизнес на Google, насочи услугите към индустрията за енергия. Това е една от малкото области, в които Google се опитва да настигне Microsoft и Amazon на пазара на цифрови облачни решения.

„С това споразумение иновативните технологии и решения на Google Cloud ще станат налични за глобални клиенти и компании в Саудитска Арабия, позволявайки им да обслужват по-добре крайните потребители“, посочва Къриан в изявление. Aramco описва пазара на облачни услуги в страната като такъв, който може да достигне 30 млрд. долара до 2030 г.

Google си партнира със Saudi Aramco Development, подразделение на държавната Saudi Arabian Oil Co. Aramco ще намери местен играч, който да препродава облачните услуги на Google в страната. Това включва Snap Inc., клиент на облачните услуги на Google, който предлага приложението си в кралството.

Aramco обяви, че е сключила предварително споразумение с Google през 2018 г., преди голямата обиколка на принц Мохамед бин Салман в Силициевата долина. По време на това пътуване принцът посети Google и се срещна с нейните лидери.

Месеци по-късно убийството на Джамал Кашоги, колумнист и отявлен критик на саудитските власти, предизвика остри критики от международната общност. Много бизнеси се оттеглиха от финансова конференция в страната, а някои поставиха под въпрос инвестициите в кралството заради опасения за неспазването на човешките прави. Централното разузнавателно управление разгледа твърдения, че принцът е наредил убийството, което хвърли сянка върху отношенията между Саудитска Арабия и Съединените щати.

По-късно същата година Google публикува списък с принципи, свързани с нейните технологии и изкуствения интелект, след като служители на компанията излязоха на протест. Тогава стана ясно, че тя забранява системите с изкуствен интелект, които се противопоставят на принципите на международното право и на човешките права.

Говорител на Google твърди, че при всички случаи облачното звено ще продължи да се съобразява с тези принципи. Освен това партньорството с Aramco не включва никакви услуги в помощ на производството на петрол. Компанията не разкрива финансовите условия на сделката.

Вчера компанията обяви още, че отваря центрове за облачни услуги в Чили и в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още