IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се готви за нов удар от страна на ЕК?

Маргрете Вестагер е притеснена, че Google вероятно нарушава антитръстовите закони

11:54 | 20.04.16 г.
<p>
	Маргрете Вестагер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: архив Ройтерс

Очаква се еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер да нанесе удар на Google днес, като обяви антиконкурентни глоби за компанията, свързани с операционната система за мобилни устройства Android, предава Ройтерс, позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

Глобите от страна на Европейския съюз (ЕС) ще отворят втори фронт за регулаторна битка между Европейската комисия (ЕК) и Google. Това ще изправи най-популярната интернет търсачка в света пред риск от солени глоби и необходимост от промени на нейните бизнес практики.

Google вече се бори с наложените от ЕС глоби за това, че промотира собствените си услуги за пазаруване в търсачките си, оставяйки на заден план тези на конкурентите – случай, който датира от края на 2010 г.

С очакваните приходи от 11 млрд. долара от продажбите на реклами за телефони с Android и приложения като Maps, Search и Gmail, залозите могат да се окажат големи за американския технологичен гигант.

В понеделник Маргрете Вестагер заяви, че е притеснена, че Google може да облагодетелства своите приложения, като изисква производителите на телефони и мрежовите оператори да ги включват предварително в устройствата, като по този начин задушават конкуренцията.

Говорителят на Европейската комисия Рикардо Кардосо и Google са отказали да коментират въпроса пред Ройтерс.


Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още