IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google урежда дело за полова дискриминация, плащайки 118 млн. долара

Компанията все пак не признава да е извършила някакви нарушения

12:17 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google ще плати 118 млн. долара, за да сложи край на дело, в което се твърди, че технологичният гигант е дискриминирал жени за плащания и повишения, пише Wall Street Journal.

Споразумението прекратява групов иск във Върховния съд на Сан Франциско, заведен през 2017 г. от три бивши служителки, които казват, че Google ги е поставила на по-ниски позиции спрямо мъже с подобна квалификация, което е довело до по-ниски заплати. Освен това твърдят, че компанията им е отказвала повишения или прехвърляне в други екипи, което е щяло да доведе до по-добро кариерно развитие.

Споразумението обхваща около 15 500 служителки, които са работили в Google в Калифорния на 236 длъжности след септември 2013 г., твърдят адвокатите на ищците по делото.

Като част от споразумението, независими експерти ще разгледат практиките на Google за наемане на работа и ще бъде проучена справедливостта на заплащането, твърдят от адвокатските кантори Lieff Cabraser Heimann & Bernstein и Altshuler Berzon, които представляват жените.

Google не признава да е извършила каквито и да било нарушения. Условията на споразумението трябва да бъдат одобрени от съдия.

„Въпреки че силно вярваме в справедливостта на нашите политики и практики, след близо пет години на съдебни спорове, и двете страни се съгласиха, че разрешаването на въпроса, без никакво признание и констатации, е в най-добрия интерес на всички и сме много доволни от постигането на това споразумение“, коментира говорителят на Google Крис Папас.

По думите му компанията се ангажира да плаща, наема и позиционира всички служители справедливо. Компанията е направила собствен анализ, за да провери дали заплатите, бонусите и възнагражденията в акции са били справедливи в последните години.

„Оптимист съм, че действията, които Google се съгласи да предприеме като част от това споразумение, ще осигурят повече справедливост за жените“, коментира Холи Пийз, една от жените ищци по делото.

От години технологичната индустрия се бори с твърденията, че компаниите не наемат достатъчно жени, или че не се отнасят справедливо с жените и хората от малцинствата. От своя страна, корпорациите казват, че работят за подобряване на своите политики и практики, целящи по-голямо разнообразие на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още