IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GoPro съкращава 15% от работната си сила

Компанията се опитва да свие разходите си и търси възможности за връщане към печалбата

10:08 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на спортни и екшън камери GoPro обяви в сряда, че ще съкрати около 15% от работната си сила и ще закрие своя бизнес с развлечения. Това се случва в момент, в който някогашният любимец на Wall Street се насочва към свиване на разходите в опит да се върне към печалбата, предава Ройтерс.

Акциите на компанията, която имаше около 1500 служители в края на 2015 г., повишиха стойността си с 4,7% по време на ранната търговия в САЩ.

Компанията се бори със забавящите се продажби на нейните камери, защото се появяват конкуренти, които предлагат по-евтини устройства, а смартфоните имат все по-добри камери.

Изтеглянето на около 2500 от нейните наскоро пуснати дронове Karma също ще нанесе удар на приходите.

В сряда компанията заяви, че ще съкрати около 200 служители на пълно работно време, ще спре да открива нови позиции и ще затвори подразделението си за развлечения, което създава оригинално съдържание.

GoPro заяви, че съкращаването на разходите ще й помогне да постигне целта си да се върне към печалбата на коригирана база през следващата година.

Най-новите съкращения са допълнение към премахването на други 7% от работната сила, обявено в началото на годината.

GoPro стана публична компания през 2014 г., на фона на ентусиазма на инвеститорите, че фокусът на компанията в спeциалните мрежи ще й помогне да се отличи от другите производители на потребителска електроника.

Акциите на GoPro, които завършиха търговията във вторник на цена от 9,83 долара, загубиха около 60% от стойността си от техния дебют на борсата, включително записаха 45% спад тази година.

Продажбите на GoPro спадат през последните четири тримесечия, но компанията обяви, че очаква да се върне към двуцифрен растеж на приходите през следващата година.

По-рано този месец фирмата прогнозира приходи за коледния сезон, които се оказаха под очакванията на анализаторите. Тя заяви, че това се дължи на проблемите с производството на камерата Hero 5.

Освен това GoPro разкри в сряда, че президентът Тони Бейтс ще се оттегли от поста си в края на тази година.

Според GoPro продажбите на нейните камери в седмицата, включваща "Черния петък", са скочили с над 35% спрямо миналата година в основните американски търговски вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още