IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grab избира Morgan Stanley и JPMorgan като съветници за своето листване

Има възможност към списъка с консултанти да бъдат добавени и други компании, тъй като дискусиите по темата продължават, казват източници

12:28 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Сингапур компания за споделено пътуване Grab Holdings Inc. е избрала американските инвестиционни банки Morgan Stanley и JPMorgan Chase за консултанти относно своето планирано първично публично предлагане (IPO) в САЩ, от което дружеството очаква да набере поне 2 млрд. долара, съобщава Bloomberg. 

Според източници, пожелали анонимност, двете банки ще съветват Grab около листването, което се очаква да се осъществи в началото на втората половина на тази година. Има възможност да бъдат добавени и други консултанти, като имената в списъка могат да бъдат променени, тъй като дискусиите още продължават, допълват източниците.

Новината е предшествана от разпадането на преговорите за обединение между Grab и индонезийския конкурент Gojek, след като вторият промени своя план, насочвайки се към дискусии за обединяване с местния лидер при електронната търговия PT Tokopedia. Очаква се евентуалното ново предприятие да стане мощен регионален играч по отношение на онлайн услугите, след което евентуално да се насочи към листване. Сливането между Gojek и Tokopedia може да създаде регионален технологичен гигант на стойност 18 млрд. долара, както и бизнес, включващ услуги като споделено пътуване, онлайн разплащания и доставки на храна по домовете.

Подобно развитие може да застраши плановете на Grab да разшири своята дейност в региона, особено на най-големия пазар в Югоизточна Азия – Индонезия. Компанията, която е подкрепена от японската корпорация SoftBank Group Corp., отчете ръст на нетните приходи от 70% през изминалата година, след като успя да се възстанови от щетите, нанесени от пандемията от коронавирус върху индустрията.

Стартъпът, чиято най-актуална пазарна оценка достига 14 млрд. долара, се стреми да се развие в сфери като онлайн финансите и доставките на храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още