IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grab планира да набере още 2 млрд. долара тази година

Компанията иска да инвестира повече в експанзията си

14:32 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за превози Grab иска да набере още 2 млрд. долара тази година, докато увеличава експанзията си, обяви нейният главен изпълнителен директор, цитиран от Ройтерс.

Новината беше обявена само няколко седмици, след като компанията разкри, че е привлякла над 4,5 млрд. долара в рамките на най-големия кръг на финансиране в Югоизточна Азия.

"Очакваме да наберем 6,5 млрд. долара общ капитал тази година“, коментира Антъни Тан в интервю. В него той изложи стратегията на Grab да се превърне в приложение за всичко в Югоизточна Азия, където живеят около 650 млн. души.

Последно Grab заяви, че планира да инвестира значителна част от средствата си в Индонезия.

"Получихме много силен вот на доверие. А Маса сподели, че SoftBank е много доволна от Grab и ще предостави неограничена подкрепа, за да подхрани растежа ни““, коментира Тан, визирайки основателя и главен изпълнителен директор на SoftBank Group Масайоши Сон.

SoftBank не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Финансирането ще бъде набрано от стратегически партньори, коментира Тан.

Големият кръг на финансиране на Grab започна скоро след като фирмата купи операциите на американския си конкурент Uber Technologies в Югоизточна Азия през март миналата година.

Базираната в Сингапур Grab разширява агресивно бизнеса си в Индонезия, която е дом конкурента Go-Jek. И двете компании набират милиарди долари, за да работят в сферата на превозите, доставката на храна, онлайн търговията на дребно и банкирането в региона с голямо население, така че да достигнат до все по-големия брой хора, които използват смартфони, за да се свързват помежду си, да пазаруват и да извършват разплащания.

През март президентът на Grab Минг Маа, бивш директор на SoftBank, заяви, че Grab обмисля набирането на повече капитал в рамките на течащия кръг на финансиране, в рамките на който SoftBank Vision Fund даде 1,5 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още