Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Кои са шампионите по електронно управление в Европа?

Само 20% от българите са получавали информация от сайта на държавен орган през миналата година, което поставя страната ни на дъното в ЕС

Графика на деня: Кои са шампионите по електронно управление в Европа?

Снимка: Pixabay.com

През 2019 г. 44% от гражданите на страните членки на ЕС са получили информация от уеб сайтовете на държавни органи, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Делът им е значително по-висок спрямо 2008 г., когато 33% от гражданите са се информирали по този начин.

Според Евростат електронното управление изискват преосмисляне на организациите и процесите и промяна на поведението, така че държавните услуги да се предоставят по-ефективно на гражданите чрез употребата на подходящи онлайн решения.

Граждани от всички възрасти използват сайтовете на държавните власти, за да получават информация. Най-голям обаче е делът им сред възрастовата група между 25 и 34 години. Следва групата на хората между 35 и 44 години с дял от 53%. Въпреки че по-възрастните хора по-рядко използват сайтовете на държавни органи, за да получават информация, почти едва четвърт (23 на сто) от гражданите на възраст между 65 и 74 години са използвали сайтове на държавни институции за тази цел през последните 12 месеца.

Развитието на електронното управление и наличността на онлайн информация за гражданите варират значително сред страните членки на ЕС, както и делът на гражданите, които използват интернет като цяло.

През 2019 г. голяма част от гражданите на скандинавските страни са използвали сайтове на държавни органи, за да получат информация – 89% от гражданите на Дания, 84% от гражданите на Финландия и 79% от гражданите на Швеция са правили това през последните 12 месеца.

Делът на хората, ползващи информация от сайтовете на държавни органи, е висок и в Холандия със 76% и Естония с 69%. За сметка на това само 9 на сто от гражданите на Румъния са получавали информация от държавни институции чрез сайта им. Практиката не е обичайна и в Италия (19%) и България (20%), показват данните на Евростат.

У нас 25% от гражданите са взаимодействали с държавните органи по интернет, 12 на сто са сваляли официални формуляри от уеб сайта на държавна институция, а 10% са изпращали попълнени формуляри по интернет. Българите на възраст между 25 и 34 години са били най-активни в получаването на информация от сайта на държавен орган, докато същото важи едва за 5 на сто от възрастните хора между 65 и 74 години.

Още графики вижте тук. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
Eon
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То и калинки не останаха, или се изнесоха на запад или се пенсионираха. Предпочитам дигитализацията в хиляди пъти пред това да отида да се редя на опашка и някаква леля на гишето да ми разправя врели некипели.
0
 
5
 
2
преди 6 месеца
държавата явно няма стимул за електронизация - много калинки ще останат без работа ...
2
 
9
 
1
преди 6 месеца
Когато си купиш винетка направо от държавата, да не хрантутиш посредници,
после като изтече срока, държавата не ти праща мейл, да ти напомни за подновяване.

Зер посредниците ще заслабнат, а дупките ще станат по евроатналнически!

Още от Новини
Трима души загинаха при пожар в едно от звената на Huawei