IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните, в които мобилният интернет е по-бърз от WiFi връзката

Големи разлики в скоростта се наблюдават на места като Австрия, Иран и Южна Африка

14:05 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Логично е да приемем, че добрите WiFi точки за достъп до интернет ще надминат модерните клетъчни телефони, но това незадължително е вярно. В някои държави WiFi може да се окаже по-скоро проблем, предава Engadget.

OpenSignal е провела скорошно проучване, според което мобилните данни са средно по-бързи от WiFi хотспотовете в общо 33 държави, включително няколко в Африка, Европа, Латинска Америка и Близкия изток.

На някои места разликите са наистина големи. Обичайно преднината е около 10 Mbps и повече на места като Австралия, Оман и Чехия, а значително по-големи разлики в скоростта се наблюдават в страни като Австрия, Иран и Южна Африка.

Има много държави, в които клетъчните и WiFi връзките са силно конкурентни. И не е изненадващо, че WiFi има ясно предимство в страните, където домашният интернет е относително бърз, както е в Хонконг, Сингапур, Южна Корея и САЩ. Въпреки това LTE предоставя по-добри скорости за сваляне на съдържание на някои места - в Ливан тя е с 25Mbps по-бърза, отколкото при WiFi.

Резултатите водят OpenSignal до заключението, че потребителите и производителите на устройства трябва да преосмислят идеята, че WiFi връзката обикновено е по-добра. Макар че това беше вярно в младите години на смартфоните, в LTE ерата вече не важи с пълна сила, а и WiFi вече има собствени проблеми, като претоварените мрежи.

Всичко това се случва преди навлизането в 5G епохата, която ще донесе много по-високи скорости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още