Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Технологиите продължават да са предимно мъжки свят

Делът на дамите в сектора все още не е голям

Графика на деня: Технологиите продължават да са предимно мъжки свят

Снимка: Ройтерс

Въпреки че технологичната индустрия е склонна да се гордее с промяната в сферата на труда, технологичният сектор всъщност е по-далеч от постигането на равенство между половете, отколкото американската икономика като цяло.

Делът на жените в работната сила на САЩ е нараснал до 46,8% през последните десетилетия, но независимо от това той все още е значително по-нисък в сектора на технологиите, посочва Statista.

Както показва графиката, базирана на доклади за многообразието на работната сила, жените служителки съставляват между 27% (Microsoft) и 47% (Netflix) от работната сила на големите технологични компании, като този дял е значително по-малък, когато става дума за реални технологична работа.

От гледна точка на лидерските позиции статусът на дамите в технологичния сектор (представен в осемте компании в графиката), е приблизително равен на този в останалата част от икономиката.

През 2015 г. жените заемат 25% от изпълнителните, висшите и управленските позиции в компаниите от S&P 500 – процент, който в много от технологичните компании е същият или по-висок, но все още е доста далеч от идеята за равенство.

Други графики вижте тук

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Microsoft плаща 25 млн. долара за извънсъдебни споразумения по обвинения в корупция