IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Технологиите продължават да са предимно мъжки свят

Делът на дамите в сектора все още не е голям

13:07 | 23.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че технологичната индустрия е склонна да се гордее с промяната в сферата на труда, технологичният сектор всъщност е по-далеч от постигането на равенство между половете, отколкото американската икономика като цяло.

Делът на жените в работната сила на САЩ е нараснал до 46,8% през последните десетилетия, но независимо от това той все още е значително по-нисък в сектора на технологиите, посочва Statista.

Както показва графиката, базирана на доклади за многообразието на работната сила, жените служителки съставляват между 27% (Microsoft) и 47% (Netflix) от работната сила на големите технологични компании, като този дял е значително по-малък, когато става дума за реални технологична работа.

От гледна точка на лидерските позиции статусът на дамите в технологичния сектор (представен в осемте компании в графиката), е приблизително равен на този в останалата част от икономиката.

През 2015 г. жените заемат 25% от изпълнителните, висшите и управленските позиции в компаниите от S&P 500 – процент, който в много от технологичните компании е същият или по-висок, но все още е доста далеч от идеята за равенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още