Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Топ 20 на технологичните гиганти в света

75% от тях се намират в САЩ, а 25% - в Китай

Графика на деня: Топ 20 на технологичните гиганти в света

Снимка: Ройтерс

Големите компании може да се намират по цял свят. Например, огромни автомобилни компании могат да бъдат открити на практика навсякъде на картата. Ford в САЩ, Toyota в Япония, Volkswagen в Германия, Hyundai в Южна Корея, Volvo в Швеция, Tata Motors в Индия и Magna в Канада. И това са само някои от най-големите компании, свързани с производството на коли и автомобилни части.

Въпреки че банките, фармацията, енергетиката и търговията на дребно също са разпространени в цял свят, това не може да се каже за бързо растящата технологична индустрия.

Сблъсъкът на технологичните титани

Последният доклад „Тенденции в интернет през 2018 г.“ на Мери Мийкър показва водещите интернет компании в света по пазарна оценка с интересен и може би неочакван резултат.

От 20-те най-големи технологични гиганти в света нито един не се намира извън САЩ и Китай, пише Visual Capitalist. На първо място е Apple, оценявана на 915 млрд. долара, следвана от Amazon и Alphabet с пазарна оценка от съответно 828 млрд. долара и 781 млрд. долара. В десетката попадат още Microsoft, Facebook, Alibaba, Tencent, Netflix, Ant Financial и Salesforce.

Компаниите, които намират място в топ 20, се оценяват на общо 5,9 трлн. долара, като 75% от тях се намират в САЩ, а 25% са в Китай.

Още по темата

Трябва да се отбележи, че в списъка не попада Samsung, вероятно защото южнокорейската компания има твърде диверсифицирана производствена дейност – телевизори, хладилници, климатици, батерии, микровълнови печки и т. н.

Освен разделението между САЩ и Китай другият важен аспект в класацията на най-големите технологични гиганти е ясното разделение между водещите компании и тези по-надолу в скалата. Няма нито една компания с пазарна оценка между 200 и 450 млрд. долара.

Компаниите в топ седем в класацията съставляват 81% от общата стойност на  включените в подреждането технологични гиганти, като всички те преминават границата от 450 млрд. долара. В същото време 14-те компании в края на класацията съставляват едва 19% от общата стойност, което показва колко е трудно за технологичните компании да се изкачат на по-горно стъпало на пазара.

Графиката в пълен размер вижте тук. 

Още графики вижте тук.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
Sokratus до: red6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Явно защото графиката е озаглавена "Top Internet leaders"!
;)
0
 
0
 
3
red6 до: Sokratus
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Те не са ясни критериите. Иначе не знам защо Сейлсфорс присъства, а SAP не?!
Явно САП продават краставици.
1
 
3
 
2
khao до: Sokratus
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
те половината не са технологични, така че толкова с графиката ...
0
 
10
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И нито една европейска!!!
:(

Още от Новини
Alibaba увеличи дела си в най-голямата китайска инвестиционна банка