IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Топ 20 на технологичните гиганти в света

75% от тях се намират в САЩ, а 25% - в Китай

18:26 | 09.07.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите компании може да се намират по цял свят. Например, огромни автомобилни компании могат да бъдат открити на практика навсякъде на картата. Ford в САЩ, Toyota в Япония, Volkswagen в Германия, Hyundai в Южна Корея, Volvo в Швеция, Tata Motors в Индия и Magna в Канада. И това са само някои от най-големите компании, свързани с производството на коли и автомобилни части.

Въпреки че банките, фармацията, енергетиката и търговията на дребно също са разпространени в цял свят, това не може да се каже за бързо растящата технологична индустрия.

Сблъсъкът на технологичните титани

Последният доклад „Тенденции в интернет през 2018 г.“ на Мери Мийкър показва водещите интернет компании в света по пазарна оценка с интересен и може би неочакван резултат.

От 20-те най-големи технологични гиганти в света нито един не се намира извън САЩ и Китай, пише Visual Capitalist. На първо място е Apple, оценявана на 915 млрд. долара, следвана от Amazon и Alphabet с пазарна оценка от съответно 828 млрд. долара и 781 млрд. долара. В десетката попадат още Microsoft, Facebook, Alibaba, Tencent, Netflix, Ant Financial и Salesforce.

Компаниите, които намират място в топ 20, се оценяват на общо 5,9 трлн. долара, като 75% от тях се намират в САЩ, а 25% са в Китай.

Трябва да се отбележи, че в списъка не попада Samsung, вероятно защото южнокорейската компания има твърде диверсифицирана производствена дейност – телевизори, хладилници, климатици, батерии, микровълнови печки и т. н.

Освен разделението между САЩ и Китай другият важен аспект в класацията на най-големите технологични гиганти е ясното разделение между водещите компании и тези по-надолу в скалата. Няма нито една компания с пазарна оценка между 200 и 450 млрд. долара.

Компаниите в топ седем в класацията съставляват 81% от общата стойност на  включените в подреждането технологични гиганти, като всички те преминават границата от 450 млрд. долара. В същото време 14-те компании в края на класацията съставляват едва 19% от общата стойност, което показва колко е трудно за технологичните компании да се изкачат на по-горно стъпало на пазара. Технологични Технологични

Графиката в пълен размер вижте тук. 

Още графики вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Явно защото графиката е озаглавена "Top Internet leaders"!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Те не са ясни критериите. Иначе не знам защо Сейлсфорс присъства, а SAP не?!Явно САП продават краставици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
те половината не са технологични, така че толкова с графиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
И нито една европейска!!!:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още