IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Groupon предупреждава за заразени с вируси спам съобщения

Обръщенията към потребителите на компанията са на собствено име

16:21 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Groupon предупреждава за заразени с вируси спам съобщения

Порталът за отстъпки Groupon предупреди своите потребители за възможна спам вълна. В получавани в момента писма потребителите са помолени от името на Groupon да погасят отворена в момента сметка. Прикаченият файл обаче съдържа вместо сметката зловреден софтуер.

В своя корпоративен блог Groupon препоръчва "прикаченият файл да не се отваря или разархивира при никакви обстоятелства, защото най-вероятно съдържа троянски кон или вирус!" В постинга пише още, че „в компанията се отнасяме много сериозно към темата и разследваме фактите в съответните подразделения“.

Засегнатите потребители се насърчават да изпращат спам съобщенията си на адрес abuse@groupon.de или да изпратят скрийншот на електронната поща на същия адрес. Groupon твърди, че вече е в контакт с европейски ведомства за защита на данните и свободата на информацията.

Объркващото в сегашната спам вълна е, че обръщението към потребителите на Groupon е на собствено име. По този начин съобщенията на пръв поглед не изглеждат особено подозрителни. Въпросът обаче е как хакерите са свързали даден адрес на електронна поща със съответното име.

В блога не се споменава за изтичане на данни за потребителите. В коментар в блога си обаче порталът подчертава, че електронните писма „са изпратени и на хора, които не са регистрирани при нас". Освен това на няколко пъти изрично пише: "Няма откраднати или споделени данни".

Като цяло доставчикът посочва, че той не изпраща фактури на клиенти по електронна поща. Потребителите винаги трябва да са подозрителни, ако получават такива съобщения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още