IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Groupon ще плати 57 млн. долара на IBM заради патентен спор

Съдът реши, че Groupon е ползвала без позволение патенти на IBM

11:54 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Онлайн пазарът Groupon обяви, че ще плати 57 млн. долара на International Business Machines (IBM), за да сложи край на спор за интелектуална собственост, предава Ройтерс.

Делото на IBM, заведено в американски съд през 2016 г., е свързано с обвинение, че Groupon е използвала патентована технология на IBM за електронна търговия, без да е поискала позволение.

През юли съдът отсъди в полза на IBM, като нареди базирана в Чикаго Groupon да плати 83 млн. долара за нанесените щети.

Споразумението включва и дългосрочно споразумение за размяна на патенти между компаниите.

Уилям Лафонтейн, главен мениджър Интелектуална собственост в IBM, заяви, че споразумението показва ценността на интелектуалната собственост на базираната в Ню Йорк компания, идваща от годишните ѝ инвестиции от над 5 млрд. долара в проучвания и развитие.

Вицепрезидентът на Groupon, отговарящ за глобалните комуникации, Бил Робъртс заяви, че лицензът, който е придобила от патентното портфолио на IBM “ще помогне на Groupon да продължи да изгражда невероятни продукти за потребителите и малките бизнеси по света“.

По време на съдебния процес IBM поиска от съда да ѝ отсъди получаването на 167 млн. долара за нанесени щети, като заяви, че е разработила широко лицензирана технология, която е ключова за развитието на интернет.

Случаят беше внимателно следен от технологичната индустрия, защото даде поглед върху усилията на IBM да лицензира своето голямо патентно портфолио към други компании.

Директор на IBM, отговарящ за лицензите, е посочил по време на процеса, че Amazon, Facebook, Google, LinkedIn и Twitter са платили на IBM между 20 и 50 млн. долара като част от сделки за размяна на патенти, които са им дали достъп до патентното ѝ портфолио.

През 2017 г. IBM генерира около 1,2 млрд. долара приходи от лицензи.

В рамките на съдебния процес адвокат на Groupon заяви, че IBM използва изтекли патенти, за да печели пари от други компании, заплашвайки ги, че ще предприеме по-сериозни действия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още